Kerkinactie geeft oriëntatiecursus uit
Kerkinactie brengt een nieuwe geloofsoriëntatiecursus op de markt. De cursus, getiteld ”Op zoek naar het geheim”, is bedoeld voor mensen op afstand van kerk en geloof die het christelijk geloof zelf willen ontdekken. ”Op zoek naar het geheim” wil „objectief en enthousiast de grondtrekken van het christelijk geloof schetsen.”
Soms gebeurt dat, aldus het woord vooraf, vanuit een cultuurhistorische invalshoek, soms meer vanuit het geloof zelf. „Maar dan wel het geloof in de brede zin van het woord: een rijke levensovertuiging met veel facetten en verschillende interpretatiemogelijkheden.”
De kern van dat geloof is, zeggen de opstellers van de cursus, een geheim, dat zichzelf niet zomaar prijsgeeft. „Wie het wil vatten, zal aan de ’buitenkant’ moeten beginnen, bij datgene wat kerk en christendom aan beelden laten zien. Stapsgewijs kan de zoektocht de zoeker dichter bij de kern brengen.” Eindredacteur Henk van IJken omschrijft de cursus als heel informatief.
De oriëntatiecursus is ontwikkeld in een Samen op Weg-gemeente in Utrecht en in het rooms-katholieke dekenaat Utrecht-Oudenrijn, in samenwerking met Kerkinactie, de diaconale en missionaire organisatie van de SoW-kerken en tien andere, kleine kerken; en met het Regionale Dienstencentrum van de SoW-kerken in Utrecht. De directe aanleiding voor het ontwikkelen van de cursus ligt, aldus Corinth van Schaik van Kerkinactie, in de praktijk van de grote steden. Daar bleek onder echt buitenkerkelijken behoefte te bestaan aan informatie over de kerk en het christelijk geloof. Volgens haar sloeg de Alpha-cursus onder deze groep niet zo aan.
Van Schaik benadrukt dat de nieuwe cursus geen alternatief wil zijn voor bestaande oriëntatiecursussen, zoals de Alpha-cursus, maar daarop een aanvulling vormt. De cursus is vorig jaar in enkele steden, waaronder Amersfoort, uitgeprobeerd. „Toen bleek dat op dit soort materiaal andere mensen afkomen.” Het gaat daarbij, zegt Van Schaik, om mensen die willen beginnen met feitelijke informatie over de geschiedenis van de kerk en over kerkelijke stromingen. Bij de afdeling missionair werk Nederland kwamen herhaaldelijk vragen binnen van mensen die graag iets breders wilden, met verwijzingen naar literatuur, kunst en cultuur. Daarop speelt de nieuwe cursus in.
De cursus bestaat uit vijf hoofdstukken en kan in vijf bijeenkomsten worden gegeven. Aan de orde komen de kerk en de kerken, christelijke normen en waarden, de Bijbel, de geloofsleer en de kern: levend geloof. Dat Jezus Christus met Zijn zelfgebrachte offer de schuld van de (sinds Adam en Eva) zondige mensheid op Zich heeft genomen en daarmee de Vader met de mensen heeft verzoend, zien de cursusschrijvers als „een bekende interpretatie.”