Doppers en vrije gereformeerden
De synode van de Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika -de Doppers- zal plaatsvinden van 6 tot 16 januari. Een uitleg van de verhoudingen.
Doppers: In 1859 stichtte een groep lidmaten uit de Nederduitse Gereformeerde Kerk (NG-Kerk), bekend als de Doppers, de Gereformeerde Kerk. Zij hadden bezwaren tegen de arminiaanse tendensen in zowel de NG-Kerk als de Hervormde Kerk van Zuid-Afrika. Leiding aan de kerkstichting gaf ds. Dirk Postma, die uit de traditie van de Afscheiding stamde. Deze Gereformeerde Kerk wilde trouw blijven aan de geest van de synode van Dordrecht en zetten een domper -vandaar de naam Dopper- op de ideeën uit de Verlichting. Onder de algemene synode vallen circa 120.000 leden. Aan de universiteit van Potchefstroom is de Theologische School van de Doppers, als faculteit, verbonden. Daar studeren ook leden van de VGKSA af.
Het blad van verontruste Doppers heet ”Die Kerkpad”: home.mweb.co.za/ke/kerkpad. Het bevat kritische bijdragen over ontwikkelingen in eigen kring. Informatie over de Doppers is verder te vinden op www.gksa.org.za.
VGKSA: Gereformeerd vrijgemaakte immigranten uit Nederland arriveerden na de oorlog in Zuid-Afrika. Zij voelden zich geestelijk wel thuis bij de Doppers, maar konden er huns inziens geen lid worden, omdat de Doppers relaties bleven houden met kerken die niet uit de Vrijmaking voortkwamen. Op 8 oktober 1950 werd, ondanks samensprekingen met de Doppers, ”Die Vrye Gereformeerde Kerk” te Pretoria geïnstitueerd. Later kwamen daar kerken in Kaapstad, Johannesburg en Bethal bij. Toen de Doppers in 1976 met de ”Gereformeerde Kerken in Nederland” braken, kwamen er weer samensprekingen. Die liepen weer stuk op de kerkelijke relaties van de Doppers. De vrije gereformeerden vinden dat de Doppers „al te makkelijk tot eenheid in leer, dienst en tucht besluiten, met als gevolg dat ongereformeerde invloeden in Die Gereformeerde Kerke in Zuid-Afrika kunnen binnenstromen.”
De VGKSA omvat 1400 zielen en telt zeven predikanten. Er is een eigen theologische opleiding die voor een deel in Pretoria, voor een deel in Kaapstad plaatsvindt. Informatie: http://www. vgk.org.za/.
Synodegasten: In Potchefstroom zijn als directe zusterrelaties uitgenodigd: de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Christelijke Gereformeerde Kerken uit Nederland, de Free Reformed Church of Scotland -evenals de Continuing-, en de Christian Reformed Church in North America.
Als waarnemers kregen onder meer een uitnodiging: de Vrije Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika, de vrijgemaakt gereformeerden uit Nederland, de Nederduitse Gereformeerde en Nederduitse Hervormde Kerk en de -exclusief blanke- Afrikaanse Protestante Kerk, laatstgenoemde drie uit Zuid-Afrika.
Synodeonderwerpen: Er is een bezwaarschrift tegen de afwijzing van de vrouw in het ambt. In 1988 heeft de synode zich over dit thema uitgesproken. Ondertekenaar van het bezwaarschrift is prof. Fika J. van Rensburg, die overigens door het curatorium is vermaand wegens zijn visie op de Schrift, aldus de website van de theologische school.
Verder is er een rapport van de deputaten leerstellige zaken over de verhouding sabbat en zondag. Op woensdag 8 en donderdag 9 januari komen deze kwesties aan de orde, evenals de liturgische onderwerpen, zoals de (interkerkelijke) herdichting van de Psalmen en de oecumenische relaties.