Vrijgemaakte zorg over Dopperkerk
Deputaten buitenland van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt zijn bezorgd over de ontwikkelingen binnen de Zuid-Afrikaanse Dopperkerk. Dat kan gevolgen hebben voor de relatie tussen de Doppers en de vrijgemaakten. Een -al lang verwachte maar steeds uitgestelde- relatie als zusterkerk zou verhinderd kunnen worden.
„De zorgelijke ontwikkelingen die de Vrije Gereformeerde Kerke in Suider Afrika (VGKSA) constateerde bij de Zuid-Afrikaanse Dopperkerk snijdt wellicht meer hout dan wij eerder dachten”, deelt de vrijgemaakte buitenlanddeputaat ds. H. ten Brinke mee.
De synode, van 6 tot 16 januari, van de Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika, de Doppers, wordt daarmee van cruciaal belang voor de relatie met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Namens de vrijgemaakten gaat ds. Ten Brinke naar de synode. Later dat jaar zal hij met dr. E. A. de Boer, de preses van de synode van Zuidhorn, de kwestie in Zuid-Afrika evalueren. „Wij zullen dan met zowel afgevaardigden van de VGKSA als de Doppers de zaken op een rijtje zetten, zodat we de volgende vrijgemaakte synode goed kunnen adviseren.”
De vrijgemaakte synode van Zuidhorn besloot vorig jaar nog geen zusterrelatie met de Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika aan te gaan. Dit ondanks het feit dat de vrijgemaakte synode van Arnhem deze kerk al in 1981 als ware kerk heeft erkend. De VGKSA, al jaren een zusterkerk van de vrijgemaakten in ons land, uitte tijdens de vrijgemaakte synode ernstige bedenkingen tegen de voorgestelde relatie, vanwege vermeende negatieve ontwikkelingen binnen die kerk. De felle kritiek kwam voor velen totaal onverwacht.
Ds. P. Nel uit Bethal, tijdens de vrijgemaakte synode afgevaardigd namens de VGKSA, beschuldigt de Doppers ervan schriftkritiek toe te laten, ondanks een afwijzend synodebesluit. Ook de vrouw in het ambt komt bij de Doppers steeds meer voor, hoewel er volgens hem een synodebesluit ligt dat de vrouw in het ambt afwijst. Een door de Doppers gebruikt Liedboek acht ds. Nel onschriftuurlijk.
In Zuidhorn hebben de Dopperafgevaardigden deze kritiek weersproken. Ze zeiden dat een hoogleraar die zich in schriftkritische zin heeft uitgelaten zich heeft moeten verantwoorden, dat de synode de vrouw in het ambt heeft verworpen en dat er geen liedboek in gebruik is maar slechts sprake is van een interkerkelijke omdichting van de bestaande Psalmen. De vrijgemaakte synode stemde met één stem verschil tegen het aangaan van een zusterkerkrelatie met de Doppers. De deputaten en veel synodeleden zeiden zich destijds te schamen voor deze ontwikkeling.
Deputaat ds. Ten Brinke zegt nu echter op grond van rapporten en andere signalen uit Zuid-Afrika -waaronder synodestukken van de Doppers- dat de VGKSA wellicht een goede gereformeerde intuïtie hebben voor de ontwikkelingen bij de Doppers. „Zij hebben contact met behoudende leden van die kerk. Het gaat voornamelijk om de hermeneutische, schriftuitlegkundige regels die gangbaar zijn bij de Doppers en die gevolgen hebben voor allerlei beslissingen.”
De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben al jaren een volledige zusterkerkrelatie met de Doppers. Drs. B. de Graaf uit Nunspeet, scriba van de christelijke gereformeerde deputaten buitenland, zegt desgevraagd „dat zijn kerken nog geen verontrustende signalen hebben ontvangen die het noodzakelijk maken de zusterkerkrelatie te herbezien. Deputaat prof. dr. H. G. L. Peels zal de synode in Potchefstroom bijwonen en ons rapporteren.”