Binnenland

Zorg ziekenhuizen Zeeland verdeeld

Om goede ziekenhuiszorg in Zeeland in de toekomst te kunnen garanderen, wordt het zorgaanbod gesplitst. Het Oosterscheldeziekenhuis in Goes richt zich op zorg met een hoog medisch risico, ziekenhuis Walcheren in Vlissingen levert zorg die niet spoedeisend is.

Van onze correspondent
9 December 2008 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 06:52

Dit staat in het plan dat de ziekenhuizen eind vorige week presenteerden. De intensivecareafdeling van het Oosterscheldeziekenhuis in Goes wordt opgewaardeerd, zodat patiënten met een hoog medisch risico er terechtkunnen. Planbare operaties worden voortaan uitgevoerd in Vlissingen. Ook patiënten met een laag medisch risico gaan hier naartoe. Chirurg Ronald van den Haak, voorzitter van de medisch specialisten van beide ziekenhuizen: „Met dit plan kunnen we zorg blijven aanbieden in Zeeland. We werken hierdoor efficiënter, verlenen meer service en kunnen de wachttijden verkorten. Voor 85 procent van de patiënten verandert er niets. Een klein deel moet verder reizen naar de plek waar ze de beste zorg kunnen krijgen.”„We kunnen zelfs van algemene specialisten naar superspecialisten gaan. De patiënt vraag daarom, maar de artsen ook. Ze hebben jarenlang gestudeerd. Als ze de kans niet krijgen om al het geleerde uit te voeren, vertrekken ze liever.”

De fusie is nodig, vindt ook Aty Harwijne van de Vlissingse cliëntenraad. „Als nu iemand ernstig letsel heeft, wordt het slachtoffer met de ambulance afgevoerd naar Rotterdam of Antwerpen. Dit kost in de praktijk zo nu en dan een mensenleven, want bij zulk ernstig letsel is behandeling binnen een uur cruciaal. In de toekomst kan zo’n slachtoffer in Goes behandeld worden. Dat is heel voordelig.”

De Middelburgse wethouder A. A. de Vries (PvdA) ziet positieve elementen in het plan, maar heeft ook bezwaren. „De belangrijkste hoeveelheid ziekenhuiszorg zal van Walcheren naar Zuid-Beveland verdwijnen. Dat doet zeer en ik blijf het een verkeerde keus vinden.” Volgens de wethouder zijn er nog een flink aantal vraagpunten. „Ik ben ongerust over de spoedeisende hulp. Ook over de bevallingszorg hebben ze het nog niet gehad. Verder is het onduidelijk of mensen die in Goes behandeld zijn, ook in Vlissingen kunnen uitzieken.”

„De specialisten maakten dit plan zelf. De raad van bestuur en directie zijn naar de achtergrond geschoven. Dat vind ik goed”, zegt J. C. Ponten, apotheekhoudend huisarts in Nieuw- en Sint-Joosland en huisarts in Middelburg. „Het nieuwe plan biedt veel voordelen. Als huisarts krijgen we er wel meer werk bij. We moeten bijvoorbeeld ook scans maken. De wachtlijsten in de ziekenhuis verkorten als wij meer werk doen. Dat vinden we erg belangrijk. Het zal voor iedereen wel wennen zijn dat een compleet ziekenhuis niet meer binnen ons handbereik is, maar afstanden spelen voor de meeste patiënten geen grote rol.”

Chirurg Van den Haak: „We gaan het plan nu op detailniveau uitwerken, want we willen geen vertragingen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet het voorstel beoordelen. Als het goedgekeurd wordt, duurt het nog wel een paar jaar voor het helemaal klaar is, want er moet dan ook verbouwd worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer