Binnenland

Strengere eisen rond nieuwe scholen

Nieuwe scholen moeten in de toekomst aan strengere eisen voldoen. Er moet een goed bestuur zijn, gediplomeerde docenten en een degelijk leerplan.

Redactie politiek
8 December 2008 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 06:52
Nieuwe scholen moeten in de toekomst aan strengere eisen voldoen. Er moet een goed bestuur zijn, gediplomeerde docenten en een degelijk leerplan. Foto ANP
Nieuwe scholen moeten in de toekomst aan strengere eisen voldoen. Er moet een goed bestuur zijn, gediplomeerde docenten en een degelijk leerplan. Foto ANP

CDA-Kamerlid Van Dijk komt met een initiatiefwet om dit vast te leggen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt hem.De christendemocraat, die zijn voorstel zaterdag in het Algemeen Dagblad aankondigde, snapt dat zijn voorstel gevoelig is. In artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is geregeld, staat dat iedereen een school mag oprichten. Een toekomstige school moet op dit moment eigenlijk alleen een minimumaantal leerlingen hebben.

De directe aanleiding voor Van Dijk om met zijn voorstel te komen, is de kritiek die de Onderwijsinspectie de afgelopen weken uitte op het islamitisch onderwijs en op de Iederwijsscholen. Veel islamitische scholen zijn zwak en de meeste besturen sjoemelen met geld. De Iederwijsscholen staan vanaf het moment dat ze overheidssubsidie ontvangen onder verscherpt toezicht.

Volgens Van Dijk zijn de bestaande regels niet meer van deze tijd en daarom is een andere invulling van de vrijheid van onderwijs op dit punt nodig. De christendemocraat heeft niets tegen andere onderwijsrichtingen, maar is wel tegen slecht onderwijs.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt bij voorbaat de initiatiefwet die de CDA’er wil gaan indienen. De fracties van PvdA, SP en VVD vinden het verstandig dat Van Dijk met een voorstel komt om nieuwe scholen vooraf op een aantal onderdelen te toetsen. De kleinste coalitiepartner, ChristenUnie, is niet bij voorbaat enthousiast. „Ik wil er met gepaste terughoudendheid naar kijken. Investeren in kwaliteit is goed, maar je moet je afvragen of je niet heel veel bureaucratie optuigt”, aldus CU-fractievoorzitter Slob.

Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs staat wel positief tegenover de nieuwe maatregelen. Tijdens een debat over de kwaliteit van het islamitisch onderwijs, enkele weken geleden, zei ze dat ze graag wil nadenken over een toets voor nieuwe scholen.

VVD en SP willen het debat over artikel 23 van de Grondwet ook gebruiken om een eind te maken aan het recht van schoolbesturen om leerlingen en leerkrachten van andere levensbeschouwelijke richtingen dan de school te weigeren. Maar daarvoor bestaat vooralsnog geen meerderheid in het parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer