Culturele oorlog
Terroristische aanslagen in vier grote steden in de VS. Een Russische invasie van Oost-Europa. Een kernaanval op Israël. Groen licht voor het homohuwelijk in alle Amerikaanse staten. Ruime mogelijkheden voor abortus.
Het schrikbeeld dat de Amerikaanse christelijke organisatie Focus on the Family Action voor ogen stelt, liegt er bepaald niet om. In een pamflet getiteld ”Brief uit Obama’s Amerika in 2012” schetst Focus een aantal „plausibele scenario’s” dat de Verenigde Staten onder leiding van Barack Obama te wachten kan staan. Niet alle voorspellingen hoeven noodzakelijkerwijs uit te komen, benadrukt de organisatie. Zij vormen echter volgens haar wel het „natuurlijke gevolg” van uitspraken, beloften en stemgedrag van de Democratische senator.Religieus rechts in Amerika maakt zich zorgen. De afgelopen acht jaar konden conservatieve christenen op een warm onthaal in het Witte Huis rekenen. Hoewel ook over president Bush de nodige teleurstelling bestaat, was de invloed van evangelicale leiders tijdens zijn ambtsperiode groter dan ooit.
Met het aantreden van Obama lijkt het met die invloed te zijn gedaan. Wekelijkse telefoongesprekken tussen het Witte Huis en religieuze leiders om standpunten over belangrijke kwesties te peilen zijn hoogstwaarschijnlijk niet aan de nieuwe president besteed. Werden sommige verkiezingsbeloften van Obama tijdens de campagne nog als retoriek betiteld, inmiddels begint duidelijk te worden dat hij het niet alleen bij woorden laat.
Zo werd deze week bekend dat het team van Obama met tien landelijke homobelangenorganisaties samenwerkt om meer homoseksuelen op belangrijke regeringsposten benoemd te krijgen. Zeker zeven homo’s werden de afgelopen tijd naar voren geschoven om in overgangscomités zitting te nemen die diverse federale ministeries en agentschappen moeten doorlichten. Op zijn website kondigde Obama maatregelen aan om de rechtspositie van de homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele gemeenschap te verbeteren.
„Als president Obama een man van zijn woord is, zullen we zware verliezen lijden in de onophoudelijke culturele oorlog in Amerika”, aldus Connie Mackey, van de organisatie Family Research Council deze week. Zij verwerpt de gedachte dat de regering-Obama de handen vol zal hebben aan het opkrikken van de economie en zich dus niet op ethische thema’s zal richten. Daarin lijkt ze vooralsnog gelijk te krijgen.
Hoewel elk morele teruggang natuurlijk valt te betreuren, kan het aantreden van Obama religieus rechts in de Verenigde Staten wel een nieuwe impuls geven. De beweging raakte de afgelopen jaren steeds verder verdeeld en schoof ook fors naar de linkerzijde van het politieke spectrum op. Dat had ook gevolgen voor de eenheid binnen de Republikeinse Partij.
Voor alles valt te hopen dat Obama zich inderdaad richt op de economie en de buitenlandse politiek en daardoor religieus rechts weinig ammunitie in handen geeft om zich tegen het ethisch beleid van de nieuwe president te keren. Veertig jaar polarisering in de Verenigde Staten doen echter vrezen dat dat vermoedelijk een te optimistische veronderstelling is.