Autofabrikanten beloven reorganisatie met overheidshulp
De Amerikaanse autofabrikanten Ford, General Motors en Chrysler hebben de overheid dinsdag beloofd te gaan reorganiseren, als ze een krediet krijgen van de overheid.
Ford vraagt het Congres een overbruggingskrediet van maximaal 9 miljard dollar, General Motors wil 18 miljard dollar lenen en Chrysler heeft 7 miljard dollar nodig.Ford denkt na een forse reorganisatie en het investeren in nieuwe technologie in 2011 weer winst te maken. Ford gaat bovendien kijken naar de mogelijkheid om het Zweedse Volvo te verkopen. De autofabrikant hoopt de reorganisatie uit te kunnen voeren zonder het krediet daadwerkelijk op te hoeven nemen.
General Motors versnelt het plan om te snijden in de productie- en loonkosten. Nog eens 31.500 werknemers zouden in de komende vier jaar hun baan verliezen bij General Motors-fabrieken in de Verenigde Staten. Er werken nu 96.537 Amerikanen bij GM, rond de eeuwwisseling waren dat er nog ruim 196.000. De autofabrikant gaat daarnaast de productie van milieuvriendelijkere auto’s opvoeren.
Ook Chrysler is van plan te reorganiseren, maar dit bedrijf wilde inhoudelijk verder niet ingaan op het ingediende verzoek.
Zowel Ford als Chrysler maakte bekend dat hun topmannen bereid zijn volgend jaar het bedrijf te leiden voor een symbolisch jaarsalaris van 1 dollar, als het staatskrediet wordt verstrekt.
De Amerikaanse volksvertegenwoordigers wezen eerder de verzoeken om hulp van de autoproducenten af. Zij eisten dat de drie concerns concrete plannen presenteerden voor hun verdere bedrijfsvoering.