„Vrijdag besluit over voordracht grachtengordel”
Het kabinet besluit waarschijnlijk vrijdag of het de Amsterdamse grachtengordel definitief voordraagt voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat zei een woordvoerster van wethouder Herrema (Monumenten en Archeologie) dinsdag.
De hoofdstad probeert al enige tijd het zeventiende–eeuwse hart van de stad de status van werelderfgoed te bezorgen. Dit najaar leverde Amsterdam haar deel van de benodigde papieren voor de nominatie in bij verantwoordelijk minister Plasterk.Het onderwerp staat voor vrijdag op de agenda van de ministerraad, aldus de woordvoerster. De verwachting is, dat het kabinet met de voordracht instemt. „De signalen zijn positief". Een woordvoerder van het ministerie zei geen mededelingen te kunnen doen over de kabinetsagenda.
Als het kabinet vrijdag met de voordracht instemt, zal het Rijk de plannen voor 1 februari 2009 aanbieden aan het World Heritage Committee in Parijs. Die organisatie besluit dan in de zomer van 2010 of het de grachten daadwerkelijk uitroept tot werelderfgoed.
Een jaar geleden kreeg Amsterdam de voorgenomen voordracht niet op tijd rond, omdat Unesco te laat met aanvullende eisen kwam. Zo moesten ministerie en gemeente een managementplan opstellen, waarin zij aannemelijk maken dat het toekomstig overheidsbeleid het stadsgezicht van de grachtengordel voldoende beschermt.
De grachtengordel omvat het gebied rond de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Op de Unesco–lijst staan al een aantal Nederlandse monumenten: de Stelling van Amsterdam, het voormalig eiland Schokland, de molens in Kinderdijk, het Woudagemaal bij Lemmer, droogmakerij de Beemster in de Beemster Polder en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
Locaties die op de Werelderfgoedlijst staan, kunnen geld krijgen van Unesco voor onderhoud of het herstellen van door mensen of de natuur veroorzaakte schade. Daarnaast kunnen deze plekken op een grote naamsbekendheid rekenen, waardoor ze bijvoorbeeld veel toeristen trekken.