Economie

Armoedebestrijding blijft ver achter

Arme landen raken jaarlijks honderden miljarden euro’s kwijt door kapitaalvlucht en belastingontduiking. In veel landen blijft de kloof tussen mannen en vrouwen en tussen rijke en arme bevolkingslagen stuitend groot. Meer aandacht voor de sociale en economische rechten van mensen kan die onrechtvaardigheden wegwerken en meteen voor de extra middelen zorgen die ontwikkelingslanden zo hard nodig hebben, zegt Social Watch.

IPS
2 December 2008 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:50

Veel landen maakten de afgelopen twintig jaar niet genoeg vorderingen in de strijd tegen de armoede, stelt het internationale netwerk van sociale organisaties vast in zijn jaarrapport, dat gisteren in Doha werd gepubliceerd. De oorzaken daarvan zijn onder meer kapitaalvlucht, belastingvermijding en een ondoordacht privatiserings- en liberaliseringsbeleid. Daardoor ontbreken het geld en vaak ook de beleidsruimte om onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren of om achtergestelde bevolkingsgroepen een duwtje in de rug te geven.Twee auteurs van het rapport, Nicholas Shaxson en John Christensen van het Tax Justice Network, schatten dat rijke en arme landen samen elk jaar 1000 miljard dollar verliezen doordat ze er niet in slagen bedrijven en rijke burgers alle verschuldigde belastingen te doen betalen. Veel arme landen krijgen daardoor hun schatkist niet voldoende gevuld, terwijl industrielanden het moeilijker hebben om hun ontwikkelingshulp op te trekken.

De cijfers voor sommige landen zijn verbijsterend. De partnerorganisaties van Social Watch in El Salvador schatten dat grote bedrijven de fiscus in 2006 2,6 miljard dollar door de neus boorden. Dat is ongeveer even veel als de totale begroting van El Salvador.

Rijke landen dragen ook een zware verantwoordelijkheid. Twee andere auteurs, Mirjam van Reisen en Simon Stocker van het in Brussel gevestigde Eurostep, zeggen dat de Europese Unie zijn ontwikkelingshulp anders dan beloofd niet heeft toegespitst op armoedebestrijding. Dat zou het gevolg zijn van de Europese obsessie met handelsliberalisering. De Europese ontwikkelingshulp gaat nu vooral naar infrastructuurwerken en andere programma’s die de handel erop vooruit moeten helpen, en verwaarloost volgens Stocker en Van Reisen sectoren als onderwijs en gezondheidszorg.

Social Watch vindt dat er ook te weinig gebeurt om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weg te werken. Volgens de cijfers van het netwerk verdienen vrouwen wereldwijd gemiddeld een derde minder dan mannen. Zo’n 60 procent van de landen in de wereld zouden er de laatste jaren niet in zijn geslaagd meer vrouwen toegang te bieden tot onderwijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer