Nigeriaanse leger herstelt orde in Jos
Het Nigeriaanse leger lijkt zondag de orde in de centraal gelegen stad Jos te hebben hersteld, na twee dagen van geweld tussen christenen en moslims dat aan honderden mensen het leven heeft gekost.
De straten lagen er zondag grotendeels verlaten bij. Hier en daar kwamen angstige bewoners hun huizen uit om water te zoeken. De politie pakte honderden mensen op sinds vrijdagochtend onlusten uitbraken na omstreden lokale verkiezingen. Ze hebben de opdracht relschoppers neer te schieten.Zaterdagavond waren bij de hoofdmoskee in Jos zeker 300 doden binnengebracht voor gebedsdiensten voorafgaand aan een snelle begrafenis, zei de imam. Zondagmorgen werden 238 slachtoffers in een massagraf begraven. Het totale dodental in de stad ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat er ook veel christenen zijn omgekomen. Het gemeentelijke lijkenhuis was niet bereikbaar voor informatie.
De gevechten braken uit nadat vrijdag bekend werd gemaakt dat de huidige regerende partij, de Volkspartij voor Democratie (PDP), had gewonnen bij de verkiezingen in de regio Plateau State, waarvan Jos de hoofdstad is. De PDP wordt voornamelijk door christenen gesteund. Het resultaat werd in twijfel getrokken door aanhangers van de Volkspartij voor alle Nigerianen, een partij die voornamelijk door moslims wordt gesteund.
De verkiezingen waren de eerste in Jos sinds meer dan tien jaar. Omdat er aanvankelijk geen uitslagen werden gepubliceerd, dachten aanhangers van de twee grootste politieke partijen dat er mee geknoeid werd.
Gewapende bendes van verscheidene etnische groepen en religies, vooral leden van de Hausa- en de Beromstam, bevochten elkaar verbitterd. Jos ligt in het midden van Nigeria, waar tientallen etnische groepen bij elkaar wonen in een strook vruchtbaar en fel omstreden land die ook de scheidslijn vormt tussen het islamitische noorden en het overwegend christelijke zuiden. De spanningen tussen moslims en christenen zijn vooral terug te voeren op conflicten over land.
Volgens de gouverneur van de deelstaat Plateau, Jonah David Jang, waren de onlusten vantevoren gepland door „ontevreden elementen die zich ten doel hadden gesteld om religieuze gevoelens te manipuleren om instabiliteit in de deelstaat te veroorzaken.”
Het was het heftigste geweld in Nigeria sinds 2004, toen bij botsingen tussen christenen en moslims in de deelstaat Plateau zevenhonderd doden vielen. In 2001 was Jos ook het toneel van gewelddadigheden tussen religieuze partijen. Honderden mensen stierven toen. Drie jaar later kwam in de plaats Yelwa eenzelfde aantal mensen om het leven. Het geweld leidde er toen toe dat president Olesegun Obasanjo de noodtoestand uitriep.