Ziektegeld oudere werkloze vergoed
Werkgevers die oudere en langdurig zieke werknemers in dienst nemen, krijgen voor deze werknemers loonkosten vergoed als ze langer dan dertien weken ziek zijn.
Dat heeft het kabinet vrijdag op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. De regeling gaat op 1 juli volgend jaar in en is van kracht voor personen die op dat moment 55 jaar of ouder zijn. De personen die worden aangenomen, moeten ten minste 52 weken geen betaalde arbeid hebben verricht.UWV gaat de werkgever compenseren voor de doorbetaling van het loon. De werkgever krijgt de compensatie als de werknemer binnen de eerste vijf jaar na het in dienst treden ziek wordt.
Het doel van de compensatieregeling is het vergroten van de kans dat oudere werklozen een baan krijgen. Veel werkgevers zijn terughoudend bij het in dienst nemen van oudere en langdurig zieke werknemers. Ze zijn bang dat ouderen vaker verzuimen vanwege ziekte. Dat brengt extra kosten voor het bedrijf mee, omdat de werkgevers de eerste twee jaar ziekteverzuim zelf moet betalen. Door deze regeling wordt de termijn voor de groep oudere werknemers teruggebracht tot dertien weken.
De compensatieregeling loopt tot 1 juli 2019. Het kabinet verwacht dat ouderen tegen die tijd meer kansen op een baan hebben door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt vanwege de vergrijzing.
Verder is de regeling op dat moment ook minder nodig omdat de overheid nog een andere maatregel heeft aangekondigd. Met ingang van volgend jaar krijgen werkgevers een premiekorting als ze langdurig werklozen van 50 jaar of ouder aannemen.
Tijdens het najaarsoverleg met sociale partners heeft het kabinet de compensatieregeling voor de 55-plussers toegezegd. Volgens premier Balkenende is de regeling ook in lijn met de afspraken die in het regeerakkoord zijn gemaakt en met de commissie-Bakker, die eerder dit jaar voorstellen deed om de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te vergroten.