Economie

„Zorgelijke situatie” in vishandel

Visverwerker Baarssen Fish International in Urk verkeert in zwaar weer. De Vereniging van Visgroothandelaren spreekt van een „zorgelijke situatie.”

Van onze verslaggever
28 November 2008 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 06:48

Baarssen koopt vrijdag geen vis op de visafslag. Donderdag kreeg een groot deel van het personeel te horen dat het voorlopig thuis kan blijven. „Er is tijd nodig om te zoeken naar een oplossing voor de grote financiële problemen”, aldus woordvoerster Tilly Sintnicolaas.Het visbedrijf kwam in maart al zozeer in zwaar weer dat besloten werd een deel van het bedrijf te verkopen aan de Kennemervis Groep.

De vestiging aan het Noordgat in Urk werd daarmee afgestoten en ging verder onder de naam Mayonna. Baarssen ging verder aan het Inschot en ging daarmee terug naar de basis: de verwerking van schol.

Maar de problemen zijn niet voorbij. „Baarssen heeft te maken gekregen met het gedeeltelijk wegvallen van de vraag. Verder verkeren afnemers in financiële problemen, met name in Groot-Brittannië. Daar is de recessie al een stuk verder gevorderd dan hier. Baarssen voelt daar ook de gevolgen van.”

De banken willen niet met geld over de brug komen. Sintnicolaas: „De krapte op de financiële markt helpt wat dat betreft niet mee. Ook met andere partijen, waaronder mogelijke participanten, worden gesprekken gevoerd.”

Sintnicolaas geeft aan dat de situatie niet al te lang kan duren. „De problemen moeten op korte termijn zijn verholpen.” Ze verwacht volgende week nadere beslissingen.

Baarssen is een familiebedrijf met meer dan dertig jaar ervaring in de verwerking van platvis. Het is een van de toonaangevende visverwerkende bedrijven van Europa. Er werken 130 mensen. De omzet bedroeg vorig jaar 65 miljoen euro. Een van de grootste klanten in Nederland is de supermarktketen Schuitema/C1000.

Cees Koffeman, voorzitter van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU), spreekt van een „zorgelijke situatie.” Omdat de vraag naar vis in het buitenland terugloopt, wordt de afzet minder. „Als je dan voor een groot deel van een land afhankelijk bent, kom je snel in de problemen.”

Volgens Koffeman is Baarssen goed voor een „paar honderd ton schol” per week. „Gebeurt er iets met zo’n bedrijf, dan heeft dat een enorme impact op de hele sector. Niet alleen bij de verwerkers maar ook onder de aanvoerders.”

Met 35 aangesloten (meest Urker) visbedrijven mag de VVU zich een grote speler in de internationale visindustrie noemen. Met een exportomzet van ruim 500 miljoen euro en 1400 werknemers die direct verbonden zijn met de visindustrie drijft de Urker economie ”op de vis”.

Koffeman van de VVU heeft „geen alarmerende signalen” van andere visbedrijven ontvangen. „We houden de vinger aan de pols. De situatie kan volgende week anders zijn.”


Vis moet duur worden betaald

De gemeente Urk heeft deze week overleg gevoerd met de Kamer van Koophandel en de Bedrijvenkring Urk. De problemen in de visserij zijn terug te voeren op verschillende oorzaken, is de conclusie.

-De hoge dieselprijs. De vis moet duur worden verkocht om de dieselprijs er weer uit te krijgen.

-Schol en tong staan in de Viswijzer op rood. Milieugroeperingen vinden dat deze vissoorten niet milieuvriendelijk (genoeg) worden gevangen. Hierdoor kopen steeds minder consumenten schol en tong. Ze kiezen liever voor importproducten uit China en Japan.

-Doordat de vis duur moet worden ingekocht, zijn de winstmarges veel kleiner voor de tussenhandel. De afzet neemt ook af door de Viswijzer en de verkoop vanminder smakelijke maar goedkopere vissoorten uit het buitenland.

-De financiële crisis betekent voor sommige bedrijven een genadeslag. De grote afnemers die normaal veel voorraad hebben, teren nu in op hun voorraad. Dus de afname ligt tijdelijk stil. Daarbij vallen kleinere bedrijven weg door de financiële crisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer