Kamperen voor het stadhuis van Doetinchem
Ze staan al dagen naast het gemeentehuis in Doetinchem: een tiental kampeerders, wachtend op het moment dat ze een bouwkavel kunnen bemachtigen. Kleumen in de sneeuw? Dat valt mee zegt René Dierssen (41): „De gemeente heeft voor verwarming gezorgd.”
Het is maandagochtend 17 november rond 8.30 uur, een blauwe camper draait het terrein van het gemeentehuis in Doetinchem op. De dames Vidovic, die de Ford besturen, willen als eerste in kunnen schrijven voor een van de kavels van de nieuw te bouwen woonwijk Veemarkt in Doetinchem.Anderen willen niet achterblijven en volgen hun voorbeeld. Ook René Dierssen (41) kampeert sinds die dag aan de Raadhuisstraat. Hij staat genoteerd als nummer 3 op de wachtlijst.
Nu, ruim een week later, wachten tien mensen op het moment van inschrijving voor de kavels, morgenochtend. Het pleintje voor het gemeentehuis lijkt een minicamping geworden. Vijf caravans, twee campers, een groen-gele bouwkeet en een wat comfortabelere schaftkeet sieren de buurt. Tussen de caravans staan fietsen geparkeerd. Op de grond liggen elektriciteitskabels: service van de gemeente voor licht en verwarming. Ook voor een toilet is gezorgd en zelfs de koffie wordt voor de kampeerders betaald.
In de schafkeet, de ontmoetingsplek van de ’camping’, is het een gezellige rommel. In het midden staat een elektrische kachel. De twee tafels zijn volledig bedekt met papieren, zakken snoep, chocola en koek. Een donkere man in de hoek laat glimlachend een rij witte tanden zien en zegt: „We zijn al buren voordat we buren zijn. De gezelligheid van deze keet zullen we missen.” De koffiedrinkende en kletsende kliek in de keet wordt wel gekscherend De buurtvereniging genoemd.
Volgens Dierssen is er „heel veel praatvoer”. „Iedereen zit in hetzelfde schuitje en we hebben gemeenschappelijke belangen. We zitten daarnaast allemaal vol ideeën, en die wisselen we dan ook uit.”
De vervroegde aanwezigheid van de kampeerders kent behalve het voordeel van het bemachtigen van gewilde kavels ook een voorwaarde. De camper of caravan moet onafgebroken, dag en nacht, door ten minste één persoon bezet zijn. Vandaar de gezellige drukte in de schaftkeet overdag.
De gemeente past bij het toewijzen van de bouwkavels het principe ”wie het eerst komt, wie het eerst maalt” toe. Volgens Sanny Biemans, namens de gemeente verantwoordelijk voor de kaveluitgifte, bevalt die procedure goed. „Bij een project van afgelopen zomer voor de wijk Heelweg gebruikten we het principe voor het eerst. De reacties daarop waren positief.” Ook Dierssen vindt het een goed systeem. „Bij loting is de kans dat er niet-gemotiveerde mensen op een perceel komen te zitten vrij groot. Terwijl het nu zeker is dat de mensen wel gemotiveerd zijn. Dit is de beste methode voor het toewijzen van bouwkavels.”
Voor de nieuw te bouwen Veemarktwijk worden in totaal 41 kavels vergeven. Ze variëren in oppervlakte van ruim 300 tot bijna 1000 vierkante meter en kosten tussen de 140.000 en de 500.000 euro. Biemans: „We hopen dat we alle kavels kwijtraken, maar de kredietcrisis maakt dit onzeker. Morgen verwachten we nog meer inschrijvers. Hoeveel het er precies zijn, weet niemand.”
Bij het zoeken naar iets nieuws, kreeg Dierssen samen met zijn broer een kavel voor een twee-onder-een-kapwoning in de nieuwe wijk op het oog. „Toen we hoorden dat iemand zich bij het gemeentehuis installeerde, namen wij dezelfde dag nog onze plaats in. Wij waren eerst van plan later te gaan. Maar in geen geval wilden we de door ons begeerde kavel kwijt.”
Dierssen woont al in Doetinchem met zijn vriendin, maar hij ziet een nieuwe, wat ruimere woning wel zitten. „Het leuke van dit project is ook dat we de woning naar eigen smaak mogen ontwerpen. Bij de bouw wordt er rekening gehouden met onze eigen stijl.”
De gemeente laat de teugels echter niet geheel vieren. De nieuwe eigenaren moeten zich houden aan bepaalde richtlijnen, zogenoemde kavelpaspoorten. In het geval van de Veemarktwijk moet het karakter van de woningen historisch zijn en moet de uitstraling van het huis aan bepaalde eisen voldoen. Daarnaast kan naar eigen wens en inzicht gebouwd worden. De vrijheid die eigenaren krijgen, moet door de variatie aan woningen leiden tot een aantrekkelijke wijk.