Kerk & religie

Positie vrijmetselarij in cultuur verkend

De vrijmetselaars beleggen deze week een internationaal congres over de plaats van de vrijmetselarij in de westerse cultuur. Onderzoekers belichten in Den Haag de betekenis die de beweging heeft gehad in onder meer de kunst en de architectuur.

Kerkredactie
25 November 2008 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 06:47
DEN HAAG - Deze week houden vrijmetselaars een congres over de rol van de beweging in de cultuur. Op de foto de ceremoniele ruimte van de vrijmetselaars in Amsterdam. Foto ANP
DEN HAAG - Deze week houden vrijmetselaars een congres over de rol van de beweging in de cultuur. Op de foto de ceremoniele ruimte van de vrijmetselaars in Amsterdam. Foto ANP

Aan de vooravond van het congres houdt prof. dr. M. G. Davies zijn oratie. Hij wordt bijzonder hoogleraar ”vrijmetselarij als geestesstroming en sociaal-cultureel Europees verschijnsel” aan de Universiteit van Leiden. De leerstoel die hij bekleedt, is ingesteld door de Nederlandse Orde van Vrijmetselaren. Davies’ benoeming geldt in principe voor vijf jaar.De vrijmetselarij is een vrijzinnige gemeenschap die met gebruikmaking van traditionele vormen en symbolen streeft naar een bezinning op de levenshouding. Daartoe beleggen de vrijmetselaars besloten bijeenkomsten, zogenaamde loges. De vrijheid voor een individuele spirituele weg is gekoppeld aan sterke gemeenschapszin. De gemeenschap kent inwijdingsrituelen tot verschillende graden, opklimmend van leerling tot meester.

Muziek is een vast element tijdens de bijeenkomsten. Vrijmetselaars produceren op grote schaal composities, liederen en cantates. Exemplarisch is de nieuwe hoogleraar Davies. Hij was universitair docent muziekgeschiedenis en richtte in Den Haag een eigen koor op. Hij studeerde onder meer aan het Trinity College of Music in Londen en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn proefschrift ging over de plaats van muziek in de Nederlandse vrijmetselarij van 1730 tot 1806.

Hoewel het ledenaantal in verschillende Europese landen nooit meer dan enkele tienduizenden bedroeg, toonde onderzoek aan dat de invloed van de vrijmetselarij op de westerse cultuur wijdverbreid is.

De deelnemers van het congres proberen te achterhalen of de vrijmetselarij maatschappelijke ontwikkelingen direct of indirect heeft beïnvloed en of de beweging zelf onderhevig was aan maatschappelijke en culturele revoluties.

De vrijzinnige beweging ontstond in de achttiende eeuw. Bekende werken die getuigen van vrijmetselarij zijn de opera ”Die Zauberflöte” van Mozart en recentelijk het boek ”De Da Vinci Code” van Dan Brown.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer