Binnenland

Kamer stemt in met commando in Kabul

De Tweede Kamer heeft maandag in grote meerderheid ingestemd met een Duits-Nederlands commando van de internationale veiligheidsmacht (ISAF) in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

ANP
26 November 2002 09:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

Ook stemde de Kamer in met verlenging van de huidige Nederlandse deelname aan de veiligheidsmacht. Alleen de SP, die zich al eerder tegenstander van Nederlandse deelname had getoond, stemde tegen.

De bedoeling is dat het hoofdkwartier van het eerste Duits-Nederlandse legerkorps, gevestigd in Münster, de leiding van ISAF half februari van de Turken overneemt. De duur van de missie is zes maanden. In totaal zullen volgend jaar circa 640 Nederlandse militairen in Kabul en omgeving actief zijn.

De betrokken bewindslieden, minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken en zijn collega van Defensie Korthals, konden de Kamer maandag geen garantie geven dat de aflossing van het commando al voor het Duits-Nederlandse aantreden geregeld is. Probleem is dat niemand daarvoor specifiek verantwoordelijk is. Volgens De Hoop Scheffer gaat het om een „collectieve verantwoordelijkheid. De veiligheidsmacht is geen NAVO-operatie, geen VN-operatie, maar een ad-hocmissie.”

Hij verwacht echter dat de aflossing tijdig geregeld zal zijn. „Nederland tekent voor zes maanden en dat is geen zes maanden plus een dag.” Bovendien probeert hij met zijn Duitse collega Fischer een soort contactgroep voor Afghanistan op te zetten, die zich met dit soort zaken kan bezighouden.

De beide bewindslieden konden de Kamer ook nog geen schriftelijke garantie overleggen dat de VS in het geval van een noodsituatie volledig meewerken aan een evacuatie van de manschappen. Zij verzekerden de fracties echter dat dit slechts een kwestie van tijd zou zijn.

De ministers moesten de Kamer verder beloven dat deze missie de laatste is van Nederland in Afghanistan. Drie missies van een halfjaar in het voormalige terroristenbolwerk van de Taliban en al-Qaida vindt de VVD genoeg.

Met deze missie zit Nederland volgend jaar financieel aan het plafond. Als het kabinet ook nog militair zou willen bijdragen aan een eventueel optreden van de VS tegen Irak, is daar geen geld voor uit het bestaande budget. Dan moet er nieuw geld worden gevonden, aldus Korthals.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer