Bebloed shirt uit Sudan
„In een veilig land kan het christen-zijn een hobby zijn: kerkdiensten en conferenties bijwonen, spreken over vervolgingen elders. Maar de christenvervolging gaat als een cycloon over de wereld en heeft recent India hard getroffen.” Dat zei dr. P. P. Job uit India zaterdag op de landelijke ontmoetingsdag van Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) in Gouda.
Dr. Job heeft aan den lijve ondervonden wat lijden inhoudt. „In de tijd dat in Oost-Europa christenen vervolgd werden, was ik daar samen met Richard Wurmbrand om hulp te bieden. We hebben daar met de vervolgde christenen gehuild en gebeden. Maar ik heb de impact van vervolging nooit zo sterk gevoeld als toen mijn jongste zoon Michael werd gedood. En na de dood van mijn tweede zoon kon ik zeggen dat ik de diepte van het lijden nooit eerder had begrepen.”Als in India een hindoe een christen vermoordt, ontvangt hij 200 euro, aldus dr. Job. „In Nederland is het christen-zijn geen kwestie van leven of dood. Maar wat als we weten dat ook hier een moordenaar 200 euro ontvangt om ons te doden?”
Hij stelde dat er twee soorten christenen zijn. „Zij die zeggen: „Als u mij zegent, dan…” En zij die als Sadrach, Mesach en Abednego zeggen: „Ook als wij niet verlost worden, zullen wij uw goden niet dienen.” „Hoort u tot de groep „niet als” of tot de groep „als niet?””
Na de dood van zijn jongste zoon heeft dr. Job het Michael Job Centre in Coimbatore in India opgericht, een weeshuis voor meisjes die hij allemaal heeft geadopteerd. „Ik heb twee zonen verloren maar nu heb ik 400 dochters”, vertelt hij enthousiast.
De meisjes krijgen een bijna militaristische opvoeding. Dat moet ook wel, aldus dr. Job, want er zijn maar vier leidinggevenden. Behalve voor onderdak wordt ook gezorgd voor een opleiding. Zo hoopt hij hun een kans te geven in de maatschappij. Door de recente vervolging in Orissa zullen er nog eens honderd weeskinderen opgenomen worden.
Meisjes zijn in India niet in tel. In India worden veel abortussen uitgevoerd als op de echo blijkt dat er een meisje op komst is. Daarom hebben drs. B. Dorenbos van stichting Schreeuw om leven en dr. Job onlangs in India een mars georganiseerd om discriminatie van meisjes onder de aandacht te brengen. De stichting HVC was hier ook bij betrokken in de persoon van directeur J. Bor.
Ds. Christoffel Drale, een Sudanese predikant die naar Nederland is gevlucht, vertelde over het opbouwwerk in Zuid-Sudan. Hij liet een verscheurd en bebloed shirt zien, dat hij als martelaar heeft gedragen. „Ik wil dat shirt niet eerder wassen dan nadat de kerk waarvan nu alleen nog een fundament te zien is, voltooid is. Wilt u daaraan meewerken?” zo vroeg hij aan de aanwezigen.
Hulp is echt nodig, benadrukt de predikant. Arabische landen geven veel geld om weeshuizen te bouwen. „Dat gebeurt in de hoop dat Zuid-Sudan weer islamitisch wordt. Het ministerie van Godsdienstzaken werkt actief mee om dat Arabische geld goed te besteden.”