Burgemeester wil grip op aanvoer coffeeshop
De ongeveer dertig burgemeesters, die vrijdag in Almere een wiettop hielden, willen meer grip krijgen op de toevoer van wiet naar coffeeshops.
Dat maakte burgemeester Jorritsma van Almere na afloop van de wiettop bekend. De burgemeesters willen „regulering” van de toevoer van de softdrugs. Nu is levering van wiet aan zeker de grotere coffeeshops vaak in criminele handen.De gemeente Eindhoven wil zelf een wietkwekerij beginnen voor de aanlevering van softdrugs aan de coffeeshops, aldus burgemeester Van Gijzel vrijdag op de wiettop. Eindhoven wil zo betere controle kunnen uitoefenen. Het plan wordt voorgelegd aan het kabinet.
Jorritsma zei echter met nadruk dat het niet de bedoeling is dat er „staatskwekerijen” komen. Van groot belang is wel dat de overheid meer zicht krijgt op de leveranciers van de wiet aan de coffeeshops, om op die manier de georganiseerde misdaad rond wiethandel aan te pakken.
Voor de burgemeesters die vrijdag bijeenkwamen is een verbod op softdrugs „geen oplossing.” Desgevraagd sprak Jorritsma tegen dat de gemeenten daarmee te snel het hoofd in de schoot leggen. Bij een verbod zullen volgens haar veel mensen hun heil zoeken in de illegale handel.
Zij benadrukte verder dat de burgemeesters niet pleiten voor legalisering van softdrugs. Ze willen „stevig inzetten” op een ontmoedigingsbeleid, in lijn met het huidige kabinetsbeleid. „Je probeert jonge mensen van deze drugs af te houden.”
De burgemeesters pleiten ook voor een systeem waarbij buitenlandse drugstoeristen worden ontmoedigd naar coffeeshops in de grensstreek van Nederland te komen. De bestuurders denken bijvoorbeeld aan een pasjessysteem dat niet toegankelijk is voor buitenlandse kopers.
Onder de burgemeesters die vrijdag aan de top deelnamen, waren onder meer Cohen (Amsterdam), De Graaf (Nijmegen) en Leers (Maastricht).
Het besluit van de gemeente Amsterdam om de komende jaren 43 coffeeshops te sluiten omdat ze te dicht bij middelbare scholen liggen, stuit op weerstand. Burgemeester Cohen zei er de noodzaak niet zo van in te zien, maar wil zich houden aan regels van het Rijk. Woordvoerder Veling van belangenvereniging Bond van Cannabis Detaillisten noemt de maatregel „een oplossing voor een probleem dat niet bestaat.”