Kerk & religie

Om Sions Wil

Ds. K. Visser heeft thuis een stagiaire gehad. Hij kwam van het speciaal onderwijs en was zwakbegaafd. Hij schrijft erover in gereformeerd gezinsblad ”Om Sions Wil”.

21 November 2008 20:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:46

„We hebben een heel fijne tijd met hem gehad. Hij deed wat huishoudelijke klusjes en hij heeft bijna al mijn boeken van de studeerkamer gestoft. Hij had er plezier in. Als je het op je in laat werken, dan heeft zo’n kind heel mooie kanten. Eén moment zal ik niet gauw vergeten. We zaten te eten en hij vertelde ons dat hij wel eens hardop voorlas uit de Bijbel. Na afloop van de lunch gaf ik hem de Bijbel om te lezen. Daarna wilde hij ook met ons bidden. Kinderlijk eenvoudig dankte hij voor de maaltijd, vroeg hij om bekering en droeg hij ons op. Hij bad nog of de Heere mij wilde helpen met de vergadering die ik die middag had. De eenvoud en oprechtheid ontroerden ons. We kunnen van zulke kinderen veel leren. Ze zijn gauw ergens mee tevreden. Wat ook op ons afkwam, is de blijvende zorg die je aan zo’n kind hebt.”(…)

„Kan de Heere Zijn Naam niet verheerlijken in het leven van zulke kinderen? Ja, toch! Zou voor de Heere iets te wonderlijk zijn. Wij geloven toch dat Zijn genade eenzijdig is. Er is niets van de mens bij. Daarom zal Gods genade ook in zulke kinderen openbaar komen.”

(…)

„Ook zulke kinderen zijn in zonden ontvangen en geboren. Maar God, Die rijk is in barmhartigheid, wil Zich ook over zulke kinderen ontfermen. Smeek tot God of Hij u een teken ten goede wil schenken opdat Zijn Naam ook in het leven van uw kind verheerlijkt mag worden.”

De Wekker
„Eén van de woorden die vaak worden gebruikt als het gaat over gemeente zijn, is dat we ”missionair” moeten zijn. De kerk moet in de wereld staan als getuigende gemeente!” Dat schrijft drs. J. van ’t Spijker, christelijk gereformeerd predikant te Hoogeveen, in het christelijk gereformeerde weekblad De Wekker.

„God wil dat er een schare komt die niemand tellen kan, en daarom zorgt Hij er Zelf ook voor dat die schare er komt. God staat achter zijn eigen raadsplan. Daarom staat Hij er ook voor in. Hij werkt Zelf zijn raadsplan uit. Dat betekent echter niet dat de mensen uitgeschakeld worden. God werkt altijd door mensenhanden heen. Hij gebruikt mensen om zijn plannen uit te werken. Door de Heilige Geest.”

(…)

„Dat het zo gezegd mag worden, betekent dat er in de zending sprake mag zijn van een fundamentele ontspanning. Die ontspanning noem ik fundamenteel omdat alles wat in de zending gedaan wordt, mag rusten op het weten dat de Drie-enige God niet alleen maar achter de zending staat als de ontwerper en opdrachtgever, maar dat Hij er Zelf ook helemaal in betrokken is. Hij gebruikt door zijn Geest mensen en schakelt ze in. Hij inspireert ze en bekwaamt ze.”

(…)

„Waar ik zo leef, alles verwachtend van deze Drie-enige God, zou het daar niet als vanzelf ook uit mijn woorden en daden blijken? En daar begint ”getuige zijn”.”

Nader bekeken
„Een product moet ”in de markt worden gezet”. Zo luidt een uitdrukking in termen van marketing. Een fabrikant maakt een product en moet dat zien te verkopen”, aldus C. van Dijk in Nader Bekeken, een opiniërend blad in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

„God zoekt deze wereld op met de reddende boodschap van het kruis. En door God gekozen mensen gaan in op de uitnodiging van Christus. Een aanbod dat je niet kunt afslaan. Als kerken hebben we de taak om die reddende boodschap ”in de markt te zetten”. We willen laten horen dat de Heere Jezus de Redder is. Dat het leven goed wordt als het wordt geleefd in verbondenheid met de Heere.”

(…)

„Het is belangrijk dat we beseffen dat we als kerken een eigen geluid hebben. En dat we ons niet moeten schamen als we een eigen stijl van communiceren hebben. Anders dan de stijl van advertenties en commercials.”

(…)

„Woorden verliezen voor velen hun waarde. Beelden ook. We weten dat we op honderd-en-een manieren gemanipuleerd worden. Wat is waarheid? Dan moet je zuinig zijn op je woorden als het Woord van het leven je is toevertrouwd. Als je eenmaal door de mand valt als een manipulator, is je boodschap in gevaar. Paulus heeft in de brieven aan de Korinthiërs niet zozeer zichzelf en zijn eigen geloofwaardigheid verdedigd, als wel de geloofwaardigheid van de boodschap die hij bracht. Je prijst zomaar uit de markt wat Woord van leven is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer