Binnenland

Amsterdam sluit met tegenzin coffeeshops

AMSTERDAM (ANP) – De gemeente Amsterdam is van plan de komende jaren 43 coffeeshops te sluiten omdat ze te dicht bij middelbare scholen liggen. Dat staat in een vrijdag verschenen nota van het college van burgemeester en wethouders. De hoofdstad doet dit met tegenzin; zij moet zich houden aan regels van het Rijk dat zich in de buurt van onderwijsinstellingen geen coffeeshops mogen bevinden.

21 November 2008 07:30Gewijzigd op 14 November 2020 06:46
AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam sluit 43 coffeeshops omdat ze te dicht bij middelbare scholen zijn gevestigd. Onder de zaken is het internationaal bekende The Bulldog op het Leidseplein, dat te dicht bij het Barlaeus–gymnasium ligt.
AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam sluit 43 coffeeshops omdat ze te dicht bij middelbare scholen zijn gevestigd. Onder de zaken is het internationaal bekende The Bulldog op het Leidseplein, dat te dicht bij het Barlaeus–gymnasium ligt.

Amsterdam heeft nu bepaald dat zaken die binnen een straal van 200 meter en op een loopafstand van 250 meter van middelbare scholen liggen de deuren moeten sluiten. Uiterlijk 2011 moet dat gebeurd zijn. Onder de gedupeerde zaken is de internationaal bekende The Bulldog op het Leidseplein. Ook andere steden lieten de afgelopen tijd al weten coffeeshops bij onderwijsinstellingen te willen sluiten, maar het ging nog niet eerder om zo’n groot aantal.Woordvoerder Michael Veling van belangenvereniging Bond van Cannabis Detaillisten noemt de maatregel „een oplossing voor een probleem dat niet bestaat”. Coffeeshophouders kijken volgens hem wel uit geen minderjarigen toe te laten, omdat ze anders op harde sancties kunnen rekenen.

De Amsterdamse gemeenteraad is eveneens kritisch. De PvdA ziet liefst dat de gemeente per coffeeshop bekijkt of die dicht moet. GroenLinks vindt dat het stadsbestuur moet proberen soepeler om te gaan met de regels die het Rijk stelt. „Waarom die 200 meter?”, vraagt fractievoorzitter Sargentini zich af.

De gemeente Amsterdam liet vrijdag verder weten een voorstander van het huidige gedoogbeleid te zijn. Zij is onder meer blij met de scherpe scheiding tussen soft– en harddrugs die daardoor is ontstaan. De hoofdstad pleit zelfs voor het reguleren van het aanleveren van marihuana. Zij komt met die visie op de dag dat gemeentes in Almere bij elkaar komen om te praten over het drugsbeleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer