Snel duidelijkheid over toekomst van Fortis en ABN
Of Fortis Nederland en ABN AMRO elkaar uiteindelijk het jawoord geven, zal snel duidelijk worden. Als het aan de werknemers van Fortis ligt, komt de fusie er niet.
De eens zo fiere Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis nam vorig jaar delen van ABN AMRO over. Tot een samensmelting van de twee banken is het vooralsnog niet gekomen. Fortis dreigde om te vallen door de kredietcrisis, waarna de Nederlandse en Belgische regeringen begin oktober de bank-verzekeraar inlijfden.De Nederlandse regering doet sindsdien haar uiterste best om de Nederlandse activiteiten van de twee banken met elkaar te fuseren. President Wellink van De Nederlandsche Bank liet zich eerder ontvallen dat dit noodzakelijk is.
Het ministerie van Financiën voert momenteel druk overleg met de besturen, ondernemingsraden en vakbonden van de twee financiële bedrijven. Voorzitter Tim op ten Noort van de ondernemingsraad van Fortis was gisteren op bezoek. Hij verwacht dat de beslissing binnenkort valt.
„Het lijkt erop dat het ministerie een dezer dagen, maar toch zeker begin volgende week, een beslissing neemt”, aldus Op ten Noort gisteren. Hij voerde overleg met topambtenaren van het ministerie om „zijn zorgen te uiten.”
De ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland ziet een fusie met ABN AMRO in ieder geval niet meer zitten. „ABN AMRO wil duidelijk niet. We zijn niet wanhopig. Er zijn genoeg alternatieven”, stelt Op ten Noort. Twee weken geleden was hij nog een groot voorstander van integratie tot een sterke nationale bank-verzekeraar met als naam Algemene Bank Nederland.
„De leiding van ABN AMRO is zo ontzettend arrogant. Dan heb ik het niet over de 25.000 medewerkers, maar over die 200 die het voor het zeggen hebben”, aldus Op ten Noort. „Zij bepalen niet wat goed voor ons is.” Hij benadrukte dat Fortis vorig jaar ongeveer evenveel winst maakte als ABN AMRO. „En met veel minder mensen.”
Voorzitter René Hazebroek van de ondernemingsraad van ABN AMRO geeft aan dat hij „geen oordeel wil geven” over de uitspraken van Op ten Noort. De ondernemingsraad heeft geen officieel standpunt over de toekomst van de twee banken. Wel stelt Hazebroek dat werkgelegenheid het belangrijkste aandachtspunt van de raad is. Fortis en ABN AMRO tellen samen in Nederland 35.000 werknemers.
Volgens het ministerie van Financiën valt deze maand in ieder geval een besluit. „We nemen alles wat wordt gezegd in de gesprekken zeer serieus”, aldus een woordvoerder gisteren. „We zijn bezig met het uitwerken van strategieën; wat zijn de mogelijkheden en de gevolgen voor de twee banken.”
Topman Karel De Boeck van Fortis krijgt een bruto jaarsalaris van 800.000 euro. Dat bleek uit de gisteren door Fortis gepubliceerde aandeelhouderscirculaire.
De 59-jarige De Boeck is begin deze maand voorgesteld als nieuwe topman van Fortis, dat momenteel alleen nog bestaat uit een deelneming in een kredietportfolio en enkele verzekeringsactiviteiten. Aandeelhouders moeten de benoeming begin december nog goedkeuren.
De hoogte van eventuele bonussen voor De Boeck wordt bepaald na overleg met de aandeelhouders. De Belg krijg geen bonus bij aanvang van zijn functie en ook geen vertrekbonus als „het contract wegens opzet of grove nalatigheid wordt beëindigd.”