Kruistocht voor abortus als mensenrecht
Zweedse feministen beginnen een kruistocht tegen de naar hun mening toenemende invloed van religieuze fundamentalisten en eisen in het verlengde daarvan dat vrije abortus de status van mensenrecht krijgt.
Dat is de kern van het politieke programma dat de partij Feministisch Initiatief (FI) heeft opgesteld in een poging volgend jaar zetels te verwerven in het Europees Parlement.FI is de partij die een paar jaar geleden als een komeet opdook in de Zweedse opiniepeilingen en aanvankelijk veel kans leek te maken op succes bij de verkiezingen voor het nationale parlement, maar in de praktijk uiteindelijk geen voet aan de grond kreeg.
Het bekendste profiel van de partij is oprichtster Gudrun Schyman, ex-leider van de extreem linkse Vänsterparti. De geroutineerde politica weet ondanks het verkiezingsfiasco moeiteloos de aandacht te trekken en speelt met de oorlogsverklaring aan het religieuze fundamentalisme duidelijk in op het onbehagen bij grote delen van de bevolking over de islam. Volgens Schyman gaat het er echter om de strijd aan te binden met alle vormen van religieus fundamentalisme, of dat nu van de islam komt, of van de rooms-katholieke kerk, of van de protestantse richtingen, zo schrijft zij in de krant Göteborgs-Posten.
„Vrijheid van godsdienst is even belangrijk als het recht om helemaal niet godsdienstig te zijn”, aldus Schyman, die juist in de invloed van de religies de oorzaak ziet van „de systematische discriminatie van minderheden en vrouwen, direct of indirect.” Vanuit deze optiek is de volledige gelijkstelling van de vrouw met de man naar de visie van FI het middel tegen alle kwalen in de samenleving, waaronder de financiële crisis. „Het gebrek aan gelijkberechtiging en de problemen van vrouwen om te kiezen tussen kind en carrière zijn ook van invloed op de demografische ontwikkeling en daarmee op de hele economische ontwikkeling in Europa.”
Hoewel vrije abortus in Zweden zelf nauwelijks een zaak is waarvoor Schyman nog op de barricades hoeft, is de ingreep elders in de EU geen vanzelfsprekende zaak. Ierland en Polen handhaven een verbod en in onder meer Portugal en Cyprus gelden sterke restricties.
In hoeverre de eis van FI om abortus tot mensenrecht te verheffen een serieus politiek debat zal weten te ontketenen is nog niet helemaal duidelijk. De kans daarop is echter wel aanwezig, want de partij heeft banden met de feministische Europese lobbyclub EWL, een bond van 2000 ledenverenigingen en -organisaties. De FI gaat proberen om deze in de aanloop naar de EP-verkiezingen te mobiliseren.
De Zweedse prolifeorganisatie Ja til Livet is in feite alleen maar blij met het extreme abortusprogramma van FI. Dat zegt algemeen secretaris Jona Lundell. „Dit is een nieuwe kans om de bedenkingen tegen de vrije abortus in Zweden opnieuw op de agenda te krijgen. En die kans zullen we zeer zeker gaan benutten. Als FI zegt dat abortus een mensenrecht is, dan betekent dat tevens dat de ingreep tot op het laatste moment zou mogen worden uitgevoerd. Daar zullen ze zelfs hier in Zweden, waar abortus een praktisch geheel geaccepteerde zaak is, nog wel eens problemen mee kunnen krijgen. Het klinkt cynisch, maar ik was blij toen ik las wat Schyman wil,” aldus Lundell.