Binnenland

Balkenende verlaat G20 na overlijden vader

Premier Balkenende heeft Washington meteen na aankomst vrijdagavond (plaatselijke tijd) weer verlaten, omdat zijn vader is overleden. Balkenende zou in Washington de G20-top over de financiële crisis bijwonen. Staatssecretaris De Jager (Financiën), die meereisde, vervangt hem bij het crisisberaad over de wereldwijde financiële crisis.

ANP/AFP
15 November 2008 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 06:44
DEN HAAG – Premier Balkenende heeft Washington meteen na aankomst vrijdagavond (plaatselijke tijd) weer verlaten, omdat zijn vader is overleden. Foto ANP
DEN HAAG – Premier Balkenende heeft Washington meteen na aankomst vrijdagavond (plaatselijke tijd) weer verlaten, omdat zijn vader is overleden. Foto ANP

De vader van de premier, Jan Pieter Balkenende, was 79 jaar oud en woonde met zijn vrouw, Thona Johanna Sandee, in het Zeeuwse Kapelle. De oud-graanhandelaar was al geruime tijd ernstig ziek. Begin oktober was de minister-president om die reden niet bij de persconferentie waar bekendgemaakt werd dat de ING een kapitaalinjectie kreeg van het rijk.De afgelopen tijd leek het juist weer beter met Balkenende senior te gaan. De premier bezocht hem nog de dag voor vertrek naar de VS. Op het vliegveld van Washington vernam hij het slechte nieuws waarna hij direct kon overstappen op een lijnvlucht naar Nederland, die op het punt stond te vertrekken.

De Amerikaanse presidentBush, die zijn gasten vrijdagavond ontving voor een diner in het Witte Huis waar ook Balkenende zou aanschuiven, heeft meteen de premier gebeld om hem te condoleren. Bush memoreerde aan het begin van het diner ook aan het overlijden, waarna de gasten meeleefden, zei De Jager na afloop. „Vrijwel iedereen kent Balkenende”, zei de staatssecretaris. Nederland was pas op het laatste moment uitgenodigd aan tafel, op aanbeveling van de Franse president Nicolas Sarkozy.

Vlak voor zijn vertrek naar de VS kreeg de premier nog enkele tips van de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, die net aankwam op Rotterdam Airport. Clinton adviseerde hem oog voor de samenhang der dingen te hebben en problemen niet op te knippen. Zo moet de klimaatverandering ondanks de economische en sociale problematiek op de agenda blijven.

Balkenende was het met hem eens dat de crisis ook een economische dimensie kan hebben doordat het een impuls kan geven aan innovatie en projecten zoals kustversterking, wat ook nodig is.

Clinton was op weg naar Rotterdam waar hij een conferentie bijwoonde van de Club van Madrid, samen met andere (oud–)regeringsleiders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer