Binnenland

„Stel besturen islamitische scholen aansprakelijk”

Personeel en leerlingen van de islamitische scholen mogen niet de dupe worden van beslissingen van amateuristische bestuurders. Die laatsten moeten daarvoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, want de terugvordering van miljoenen euro’s kan niet van de schoolbegroting af.

Onderwijsredactie
14 November 2008 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 06:43

Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) in een reactie op een brief die de beide staatssecretarissen van Onderwijs donderdag naar de Tweede Kamer stuurden. Daarin stellen de bewindslieden dat de staat van het islamitisch onderwijs in Nederland reden is tot grote zorg. Volgens onderzoek van de onderwijsinspectie is er bij 86 procent van de islamitische schoolbesturen sprake van problemen met de besteding van het geld dat ze van het Rijk ontvangen. De kwaliteit van het onderwijs is bij bijna de helft van die besturen onder de maat.De Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) reageert boos op de brief. Vorig jaar zou staatssecretaris Dijksma toegezegd hebben de onderzoeksresultaten met de ISBO te bespreken voordat het rapport naar de Kamer zou gaan. „Deze afspraak is niet nagekomen. Een aantal zaken in het onderzoeksrapport is achterhaald en niet meer relevant.”

De staatssecretarissen pakken onregelmatigheden aan en grijpen in om de kwaliteit te verbeteren, kondigen ze aan. Als er een onrechtmatige besteding van overheidsgeld is geconstateerd, wordt onderzocht of daarvan ook in eerdere jaren sprake was.

De AOb steunt het terugvorderen van geld en verbaast zich erover dat accountants blijkbaar de jaarrekeningen jarenlang hebben goedgekeurd. Het islamitisch onderwijs kampt al sinds 2002 zichtbaar met een groot aantal zwakke en amateuristische besturen, wat de sector sindsdien bij juristen van de AOb de naam „de school met den heibel” opleverde.” De inspectie onderzoekt momenteel de rol van de accountant, die overigens zelf al aangekondigd heeft de controles te verscherpen.

De bewindslieden noemen het „wenselijk dat vanuit de sector een breed traject wordt opgezet om ervoor te zorgen dat de islamitische schoolbesturen de problemen voorspoedig en met succes oplossen.” Daarvoor moeten islamitische besturen aan andere schoolbesturen in de regio worden gekoppeld, waarbij ze samen afspraken maken over de verbetering van de onderwijskwaliteit, de bestuurlijke kwaliteit en het functioneren van de medezeggenschap.


Islamitische scholen al jaren in opspraak

Onderwijsredactie
DEN HAAG – Islamitische schoolbesturen sjoemelen met overheidsgeld, terwijl de kwaliteit van hun scholen ver onder de maat is, schreven de staatssecretarissen van Onderwijs gisteren aan de Tweede Kamer. Het is de zoveelste keer dat de moslimscholen in opspraak zijn.

NOVEMBER 2005: Namens de medezeggenschapsraden van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA) spant de Algemene Onderwijsbond een kort geding aan tegen het bestuur. Daarop spreekt de rechtbank uit dat het bestuur binnen een maand een directiestatuut moet opstellen en de medezeggenschapsraden beter moet informeren. Ook op andere islamitische scholen zijn er spanningen tussen het team en de directie of het bestuur, stelt de AOb vast.
Minister Van der Hoeven dreigt voor basisschool As Siddieq in Amsterdam de geldkraan dicht te draaien omdat de school te weinig werk maakt van de integratie van de leerlingen.is0

APRIL 2006: Het SIBA bestuur treedt af nadat het niet aan de eis van de rechter heeft voldaan. De bestuurders blijken geld onrechtmatig besteed te hebben. Staatssecretaris Dijksma zet vervolgens de subsidie stop.

DECEMBER 2006: Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) ligt onder vuur. De middelbare school presteert te weinig, spaart te veel en dreigt een broedplaats van extremisme te worden, zo luiden de beschuldigingen. De examencijfers zijn laag en leerlingen blijven vaak zitten. Grootste knelpunt is het gebrek aan bekwaamheid bij een deel van het lerarenkorps. De Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) spreekt zich uit voor vervanging van het ICA bestuur.
Het ICA kwam eerder in het nieuws door een interne richtingenstrijd, waardoor in 2005 zeven leraren opstapten. Minister Van der Hoeven vraagt de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoek te doen naar berichten dat het schoolbestuur 60.000 euro overheidsgeld zou hebben doorgesluisd naar extreme organisaties in het buitenland. De directie ontkent dat hiervan sprake is.

MAART 2007: Staatssecretaris Dijksma doet aangifte tegen het islamitische schoolbestuur in Helmond. Het bestuur erkent 130.000 euro onrechtmatig te hebben besteed.
Dijksma constateert dat de SIBA in Amsterdam geen doorstart kan maken: de financiële situatie is te slecht en er is onvoldoende perspectief op verbetering van de onderwijskwaliteit.
Dijksma wil sneller kunnen ingrijpen op slecht functionerende scholen. De ISBO wil dat voor zijn en vindt dat ze falende bestuursleden moet kunnen afzetten als de onderwijsinspectie een school als zwak bestempelt en als een bestuur een financieel onhelder beleid voert. Die bevoegdheid krijgt de ISBO niet, besluit de ledenvergadering. Wel moeten er maatregelen komen om het functioneren van de besturen te verbeteren.

SEPTEMBER 2007: Alle islamitische scholen worden de komende tijd aan een nauwgezet onderzoek onderworpen, kondigt het ministerie aan. Het ministerie dreigt de bestuurders in Heerlen via de rechter uit hun functie te ontheffen. Uiteindelijk stapt het bestuur op.
Bij de Stichting Islamitische School (SIS) in Almere, Lelystad en Hilversum heerst een bestuursconflict. Een van de strijdende partijen roept de ouders ertoe op hun kinderen thuis te houden.
Na een anoniem signaal doet de onderwijsinspectie onderzoek bij de Rotterdamse middelbare school Ibn Ghaldoun. Er worden vraagtekens gezet bij een gesubsidieerde reis naar Saudi Arabië. Ook staan er imams op de loonlijst die geen onderwijstaken verrichtten en is er sprake van onregelmatigheden bij examens. Het ministerie doet aangifte tegen de school.

JANUARI 2008: Op verzoek van staatssecretaris Dijksma ontslaat de rechtbank van ’s Hertogenbosch twee bestuurders van de Stichting Islamitische Scholen Helmond wegens wanbeheer. De rechtbank concludeert dat in een aantal gevallen het dienstverband van medewerkers niet aansluit bij de werkzaamheden die zijn verricht.
Ook op de islamitische basisschool De Dialoog in Rotterdam krijgen medewerkers ten onrechte geld uitbetaald. Dijksma vordert het geld terug.

JUNI 2008: A. Marcouch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, wil een onderzoek naar het islamitisch weekendonderwijs in zijn stad. Daar komen mogelijk lijfstraffen voor. Bovendien worden de lessen gegeven „onder erbarmelijke omstandigheden in stinklokalen met een slecht pedagogisch klimaat.” Volgens Marcouch leren de kinderen een afkeer van de westerse maatschappij.

JULI 2008: Het bestuur van Ibn Ghaldoun in Rotterdam daagt onderwijswethouder L. Geluk voor de rechter. Geluk had het vertrouwen in het bestuur opgezegd en ouders per brief geadviseerd hun kinderen naar andere scholen te sturen, zodat Ibn Ghaldoun gesloten zou kunnen worden. De school staat bekend als zeer zwak. Volgens de inspectie deugt de lesstof niet en zijn de toetsen slecht. Ook zouden subsidies onrechtmatig zijn besteed. Deze zijn intussen opgeschort. Volgens de school is de situatie verbeterd, volgens de wethouder is daarvan nog geen sprake. Geluk mocht zijn zorgen per brief uiten, maar zijn advies ging te ver, besluit de rechter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer