Crisis zet rem op huizenverkoop
Een voorlopige koopovereenkomst is op de woningmarkt minder waard geworden als gevolg van de financiële crisis. Steeds meer mensen moeten de koop van een huis noodgedwongen afblazen omdat zij de financiering niet rond krijgen of moeite hebben hun eigen woning te verkopen.
Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.Precieze cijfers heeft de NVM nog niet. „Maar we merken wel dat er meer voorlopige koopcontracten worden ontbonden door problemen met de financiering”, aldus de zegsman van de NVM. Banken zijn kritischer bij hypotheekaanvragen. Bovendien krijgen veel mensen minder voor hun eigen woning dan zij hadden gehoopt en duurt het langer voor zij een koper hebben gevonden.
De NVM brengt in januari cijfers naar buiten over de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2008 en over het hele jaar. Dan moet blijken welke impact de kredietcrisis heeft gehad op de huizenverkopen. In het derde kwartaal rapporteerde de makelaarsvereniging de eerste daling van de gemiddelde prijs van koopwoningen in achttien jaar. Ook het aantal verkochte huizen daalde in die periode.
De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) meldde donderdag dat het aantal woningen dat in de hoofdstad van eigenaar wisselt, met 15 procent is gedaald. Volgens de MVA werden in de weken sinds 1 oktober van dit jaar gemiddeld 170 woningen per week verkocht, tegen 200 vorig jaar.
„Vijftien procent minder is best veel. Je komt wat betreft aantallen over heel 2008 uit op het niveau van 2005”, aldus MVA-voorzitter Pieter Joep van den Brink donderdag. Hij merkte echter op dat de Amsterdamse woningmarkt nog niet tot stilstand is gekomen. „De markt loopt nog door. Er dreigde een stuwmeer van woningen te ontstaan, maar intussen stroomt het water weer door”.
Volgens de MVA is het nog te vroeg om te zeggen of de verheviging van de financiële crisis begin oktober effect heeft op de verkoopprijzen. Van den Brink wilde wel kwijt dat de prijzen de afgelopen weken een „stabiel beeld” lieten zien. „Men verwacht een daling van 10 procent, maar dat is niet te zien. Als die er was, hadden we het nu wel gezegd.”
Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars bleek in oktober dat huizenprijzen in de hoofdstad het afgelopen kwartaal met 3 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Voor Van den Brink was dit toen reden om zijn zorgen uit te spreken over de wissel die de crisis zou trekken op de woningmarkt.
Ook andere makelaars zien al langer dat de Amsterdamse huizenmarkt stagneert. Onlangs stelde directeur Jaap van Rhijn, van Boer Hartog Hooft, een van de grootste makelaarskantoren in de regio Amsterdam, dat ook de interesse voor goedkope appartementen flink is afgenomen.
Volgens Van Rhijn betekenen een teruglopende interesse en teruglopende verkoopaantallen echter niet automatisch dat de prijzen ook zullen dalen. „Er is minder belangstelling, maar voldoende om te verkopen. We hebben in Amsterdam de verscherping van financieringsregels geïncasseerd. Je kunt niet meer zes keer je salaris lenen, maar dat heeft in Amsterdam slechts geleid tot een beperkt effect.”