Handicap hindert tienduizenden studenten
Ongeveer 40.000 studenten in het hoger onderwijs ondervinden hinder van een handicap. Ruim de helft van hen loopt studievertraging op of moet met de studie stoppen.
Dat heeft het expertisecentrum handicap + studie donderdag vastgesteld. In aanwezigheid van prinses Laurentien maakte het centrum op de NHTV Internationale Hogeschool Breda een begin met de landelijke campagne Tijdgebrek.Die moet studenten met ongemakken als RSI of chronische vermoeidheid ervan bewust maken dat ze in aanmerking komen voor speciale regelingen en voorzieningen. In totaal hebben ongeveer 75.000 studenten in het hoger onderwijs een handicap.
„Voor veel studenten is de eerste tentamenperiode net achter de rug en nu al lopen eerstejaars met een handicap aan tegen vertraging", zegt directeur René van Pelt. „Alleen al in het hoger onderwijs hebben zo’n 20.000 studenten last van dyslexie".
Juist bij onzichtbare handicaps is het belangrijk dat docenten en decanen onmiddellijk signaleren dat een student extra hulp nodig heeft. „Een slechte start in het eerste jaar van de studie maakt het voor deze studenten extra moeilijk om hun achterstand in te halen. Uitval ligt dan snel op de loer".
Veel studenten met een onzichtbare handicap voelen zich niet direct aangesproken door de term handicap of functiebeperking. Zij komen daardoor niet op het idee dat zij in aanmerking zouden kunnen komen voor allerlei regelingen en voorzieningen. Daar wil het expertisecentum met de campagne een einde aan maken.
Naast de hogeschool in Breda doen onder meer de Technische Universiteit Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Hogeschool van Utrecht mee. De campagne loopt op een tiental instellingen al sinds een jaar.