Straffen in Groningse hiv-zaak lager dan eis
De straffen die de rechtbank woensdag heeft opgelegd in de Groningse hiv-zaak zijn fors lager uitgevallen dan de eisen van het openbaar ministerie. De twee hoofdverdachten, Peter M. en Hans J., werden veroordeeld tot respectievelijk negen en vijf jaar cel. Het OM gaat in hoger beroep.
De straf wijkt zo ver af van de eis dat het hof zich hierover moet buigen, vindt het OM. Het had vijftien jaar gevangenisstraf geëist tegen zowel M. als J. Tegen medeverdachte Wim D. eiste de aanklager in oktober acht jaar. Hij kreeg uiteindelijk achttien maanden opgelegd.De straffen vielen lager uit omdat de rechtbank een aantal zaken niet bewezen acht. Wel zijn de twee hoofdverdachten schuldig aan het toedienen van met hiv besmet bloed aan vijf slachtoffers. „Terwijl ze aan den lijve hebben ondervonden wat de verstrekkende gevolgen van een besmetting zijn”, oordeelde de rechtbank. Omdat niet met zekerheid kan worden aangetoond dat de slachtoffers daadwerkelijk door die injecties met hiv zijn besmet, kon volgens de rechter alleen worden gesproken van poging tot zware mishandeling.
Ook de beschuldiging van het OM dat de slachtoffers op seksfeesten door de drie zijn gedrogeerd, kon niet worden bewezen. De rechtbank zette vraagtekens bij de veronderstelling dat geheugenverlies en het buiten bewustzijn raken van sommige feestgangers veroorzaakt zou zijn door het bedwelmende middel ghb. Volgens de rechter konden deze klachten net zo goed het gevolg zijn van het gebruik van alcohol en xtc.
M. kreeg de hoogste straf omdat hij wordt beschouwd als degene met de voortrekkersrol, zoals de rechter het omschreef. „Hij was degene die met het plan kwam anderen met hiv te besmetten en haalde ook naalden en ghb in huis.” Dat de straf van J. lager uitviel, heeft te maken met het feit dat hij gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar zou zijn en werd beïnvloed door M. Toch beschuldigde de rechter beiden ervan bewust en berekenend te werk te zijn gegaan.
De advocaat van hoofdverdachte Peter M., mr. W. Anker, liet weten verrast te zijn door de uitspraak. „Ik had gerekend op vijf, zes jaar.” Of zijn cliënt tegen de uitspraak in beroep gaat, kon hij nog niet zeggen. Mr. D. Keuning, de raadsman van Wim D., reageerde verheugd: „Eindelijk gerechtigheid.”
De zaak kwam in mei 2007 aan het licht toen het aantal hiv-besmettingen onder bezoekers van Groningse seksfeesten plotseling steeg.