Olieprijs opnieuw scherp gedaald
De olieprijs is woensdag gedaald tot het laagste niveau in 22 maanden. De verdere neergang werd veroorzaakt door speculaties over een dalende vraag wegens de verslechterende economische omstandigheden. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 5,8 procent tot 55,86 dollar.
De Amerikaanse overheid gaf voeding aan de speculaties door de verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie voor 2009 naar beneden bij te stellen. Het Amerikaanse energiebureau Energy Information Agency (EIA) verwacht dat de consumptie volgend jaar licht zal afnemen tot gemiddeld 85,9 miljoen vaten per dag.De vraag in de Verenigde Staten, de grootste afnemer van olie ter wereld, zal volgens het EIA met meer dan 1 miljoen vaten per dag afnemen. Dat is sinds 1980 niet meer voorgekomen. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) liet eerder deze week weten de olieproductie mogelijk verder te zullen verlagen als de olieprijs blijft dalen. Vorige week verlaagde de OPEC de productie al met 1,5 miljoen vaten per dag, maar de prijs van olie reageerde nauwelijks op de maatregel.
Afgelopen juli bereikte de olieprijs nog een recordhoogte van ruim 147 dollar per vat. Daarna kelderde de prijs snel, waardoor de OPEC tot een productieverlaging besloot.
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maakte gisteren bekend dat de energiebehoefte in de wereld tot 2030 met 1,6 procent per jaar zal toenemen. Het IEA waarschuwt dat er krapte zal ontstaan als er niet grootschalig wordt geïnvesteerd in de infrastructuur voor de energieproductie.
Door een wereldwijde afname van de economische groei en hogere olieprijzen is de vraag naar energie afgenomen, zegt het IEA in zijn woensdag verschenen jaarrapport World Energy Outlook. De financiële crisis brengt echter het gevaar mee dat broodnodige investeringen zullen uitblijven. Als dat gebeurt zal er krapte ontstaan die het economisch herstel kan fnuiken.
Het IEA verwacht dat de vraag naar olie zal stijgen van de huidige 85 miljoen vaten per dag tot 106 miljoen vaten per dag in 2030, 10 miljoen vaten minder dan vorig jaar werd voorzien. China en India blijven de grote voortrekkers van de industrie en zijn goed voor ruim de helft van de toegenomen energiebehoefte tot 2030. Het Midden-Oosten, lang energieleverancier, komt op als een nieuw centrum van energiebehoefte.
Volgens het IEA vereisen deze ontwikkelingen 26,3 biljoen dollar (21,5 biljoen euro) aan investeringen in de energiebranche tot 2030, ofwel ruim 1 biljoen dollar per jaar. De manier waarop thans met aanbod en consumptie wordt omgesprongen is milieutechnisch, economisch en sociaal onhoudbaar, zei IEA-directeur Nobuo Tanaka gisteren. „Dat kan en moet veranderen.”
Het IEA zei vorige week te verwachten dat de olieprijs weer boven de honderd dollar zal stijgen en uiteindelijk, in 2030, op 200 dollar zal komen.
Bij de upstreamproductie (exploratie, extractie) krijgen de internationale olieconcerns steeds meer moeite om hun reserves en productie op te voeren, aldus Tanaka. De extra olie en gas die tot 2030 nodig is moet voor 80 procent komen van de nationale oliemaatschappijen. En of die bereid zullen zijn de noodzakelijke investeringen te doen of het daarvoor benodigde het kapitaal te genereren is zeer de vraag, zei hij.