Flevoland op scherp na overvallen
De politie in Flevoland is sinds zaterdag in de hoogste staat van paraatheid om een golf van gewapende overvallen in de provincie te stoppen. In de afgelopen drie maanden zijn er meer dan veertig overvallen gepleegd in Flevoland.
Om de overvallen in te dammen, zet de politie de komende periode onder meer een politiehelikopter in. Ook wordt er extra gesurveilleerd. De politie spreekt van „drastische maatregelen” en heeft de verloven van politiepersoneel ingetrokken.„De overvallen hebben onze hoogste prioriteit”, aldus een woordvoerster van het Flevolandse korps. De maatregelen zijn erop gericht de pakkans van de overvallers te vergroten.
Sinds augustus zijn er in Flevoland meer dan veertig gewapende overvallen gepleegd. In Almere alleen al staat de teller sinds september op 22 overvallen. Het gaat vooral om berovingen bij winkels en supermarkten.
In de nacht van zaterdag op zondag is een café aan de Jol in Lelystad nog overvallen door een gemaskerde man. De verdachte bedreigde het personeel en de aanwezige klanten met een vuurwapen en maakte een geldbedrag buit. De dader kon niet meer worden achterhaald.
Vrijdagmiddag had de politie meer succes. Toen waren een Albert Heijnfiliaal aan de Kempenaar in Lelystad en schoenenwinkel Dolcis aan de Stationsstraat in het centrum van Almere aan de beurt. Een aanhoudingseenheid wist enkele uren na de overval in Almere een van de overvallers van Dolcis aan te houden.
Het rechercheteam in Flevoland is inmiddels uitgebreid en tientallen politiemensen worden ingezet voor extra surveillances. De politie vraagt via sms-alerts ook de hulp van burgers. De politie blijft in de hoogste staat van paraatheid „zolang als nodig is.” De komende weken zullen er zichtbaar maar ook niet zichtbaar meer agenten, rechercheurs, surveillanten, motoragenten en ook een politiehelikopter in de regio aanwezig zijn.
Het overvallenteam roept ook ouders, verzorgers, leraren, clubs en verenigingen op kritisch te kijken naar jongeren die plotseling beschikken over dure of luxeartikelen, geld of wapens. Alle informatie die te maken zou kunnen hebben met overvallen en straatroven, is welkom.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, is blij met de actie van de politie. De supermarkten proberen met allerlei maatregelen de winkels veiliger te maken, bijvoorbeeld door klanten te stimuleren te pinnen in plaats van met contant geld te betalen. De ervaring leert echter dat slechts met een goede aanpak van de politie resultaten worden geboekt, stelt het CBL.
Het regionaal opsporingsprogramma Bureau Flevoland zal de komende weken extra aandacht besteden aan de overvallen. Foto- en beeldmateriaal van overvallers, dat door justitie is getoetst, worden aan de kijker gepresenteerd in de hoop dat mensen de daders herkennen.