Voorlopig geen brief PKN over seksualiteit
Het is nog allerminst zeker dat het synodebestuur van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) alle gemeenten een brief stuurt over (homo)seksualiteit. De generale synode wilde donderdagmiddag het schrijven van de brief niet uit handen geven aan het synodebestuur.
Dit bleek in de synodevergadering van de Protestantse Kerk, in Lunteren, na een groepsbespreking van de notitie ”Bouwstenen voor het gesprek over seksualiteit”.Toen scriba dr. A. J. Plaisier de bespreking plenair wilde afsluiten, vroeg ds. P. Verhoeff (Alkmaar) het woord. Hij wilde een motie indienen waarin de synode zich zou moeten uitspreken over de vraag of er eigenlijk wel een brief naar de gemeenten gestuurd moet worden. „Wij waren er in onze groep in ieder geval helemaal niet van overtuigd.”
Ds. Verhoeff wilde door middel van zijn motie ook bereiken dat de synode zou moeten beslissen over de uiteindelijk inhoud van een brief, als die er toch zou komen.
Volgens de preses, mw. ds. A. Haasnoot, kan een motie echter reglementair gezien niet worden ingediend tijdens een agendaonderdeel dat niet besluitvormend, maar slechts beraadslagend van aard is. Ze besloot de vergadering kort te schorsen toen bleek dat de synodeleden er niet mee akkoord zouden gaan om de bespreking van dit onderwerp af te ronden, zonder gesproken te hebben over de verdere procedure.
Vervolgens kwam dr. Plaisier, na een korte schorsing, met het voorstel dat het moderamen zou bekijken in hoeverre de verschillende gespreksgroepen voor of tegen het sturen van een brief waren. Die brief zou, als hij verzonden zou worden, wel door het synodebestuur geschreven moeten worden en niet meer ter besluitvorming aan de synode worden voorgelegd.
Ds. J. D. Kraan (Bergum) merkte vervolgens op dat er in veel groepen helemaal niet over de vraag was gesproken of er wel een brief moet komen.
Preses ds. Haasnoot schorste vervolgens opnieuw de vergadering voor onderling overleg. Dr. Plaisier deelde de vergadering daarna mee dat het synodebestuur toch besloten had een eventuele brief opnieuw voor te leggen aan de synode, wat hem applaus opleverde van de synodeleden.
De pastorale brieven over seksualiteit en homoseksualiteit zullen dus in ieder geval niet voor april volgend jaar aan de gemeenten verstuurd worden. Dan is namelijk de eerstvolgende vergadering van de generale synode.
Het onderwerp homoseksualiteit blijkt binnen de Protestantse Kerk zo gevoelig en verdeeld te liggen dat veel synodeleden dit onderwerp niet willen delegeren aan het synodebestuur.