Binnenland

Lucht voor even opgeklaard

Omwonenden van de plas Linderveld bij het Overijsselse Lettele kunnen -voorlopig althans- opgelucht ademhalen. De gemeente Deventer houdt de stort van licht vervuild slib in de voormalige zandwinput tegen, omdat volgens haar niet uit te sluiten valt dat de stort nadelige gevolgen zal hebben voor het milieu.

6 November 2008 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:40

De mist hangt als een witte sluier boven de plas Linderveld. Enkele eenden zorgen voor een lichte rimpeling in het water.Een veel zwaardere deining veroorzaken de plannen die Grondbank GMG met de plas heeft. Het bedrijf wil de komende zeven jaar 400.000 kubieke meter licht vervuilde grond in de 20 meter diepe plas storten. Ondieper water zorgt voor een beter ecologisch systeem, zo redeneert het waterschap Groot Salland dat GMG begin dit jaar een vergunning gaf.

Geen vuiltje aan de lucht, vindt het waterschap. Maar wel in het water, meent omwonende Liesbeth Grijsen. Met haar man runt ze een zuivelboerderij met 130 stuks vee. Twee grondwaterpompen achter hun huis, hemelsbreed een paar honderd meter van het Linderveld, zorgen voor voldoende drinkwater voor hun gezin en voor de koeien. Het melkvee drinkt in totaal zo’n 12.000 liter water per dag. Bovendien gebruikt het boerenechtpaar het grondwater bij de bereiding van vloeibare zuivel die het aan huis verkoopt.

Afgelopen voorjaar liet Grijsen onderzoek doen naar de gevolgen van de slibstort voor de grondwatervoorziening. Een ingenieursbureau concludeerde dat er risico’s zijn dat de bronnen binnen enkele jaren vervuild zullen raken. Zelfs zo erg dat vee en mens niet meer van die bronnen kunnen drinken.

Een regionale grondwaterstroom beweegt zich op 30 meter diepte voort vanaf de Sallandse stuwwallen richting de IJssel. Het grondwater stroomt onder de plas Linderveld door en langs de bronnen van Grijsen. Het grondwater zal allerlei schadelijke stoffen die door de bodem van de Linderveldplas sijpelen met zich meevoeren, zo verwachten de onderzoekers.

Het landelijke Besluit bodemkwaliteit, dat sinds dit jaar van kracht is, zorgt voor alle problemen rond slibstort, meent Grijsen. „De wet is onduidelijk over taken en verantwoordelijkheden van de diverse overheden. Er staat bijvoorbeeld niet in wie verantwoordelijk is voor de grondwaterkwaliteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer