Binnenland

Gedwongen huwelijken steeds minder normaal

Gedwongen huwelijken staan steeds meer ter discussie onder Turkse en Marokkaanse Amsterdammers. Zij vinden het steeds vaker vanzelfsprekend dat ze zelf een partner kunnen kiezen.

ANP
6 November 2008 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 06:40
Huwelijksdwang is niet van deze tijd is, blijkt uit onderzoek. Foto ANP.
Huwelijksdwang is niet van deze tijd is, blijkt uit onderzoek. Foto ANP.

Vaak vinden ze dat huwelijksdwang niet van deze tijd is.Dat blijkt uit onderzoek naar gedwongen huwelijken en de visie daarop van verschillende etnische groepen in Amsterdam door antropologen Edien Bartels en Oka Storms van de Vrije Universiteit in de hoofdstad.

Met name mensen met een hoge opleiding en een hoog inkomen willen vaak een eigen partner kiezen. Ook is het zo dat hoe langer ouders in Nederland wonen, hoe normaler ze het vinden dat hun kinderen zelf bepalen met wie ze trouwen.

Onder Koerden, hindostanen en Pakistani zijn gearrangeerde huwelijken nog steeds de norm. Ook hier staat deze vorm van trouwen echter onder druk. Onder Afghanen is er nog nauwelijks een discussie over ontstaan. De onderzoekers kwamen onder alle bevolkingsgroepen gevallen tegen van gedwongen huwelijken.

Zij constateren verder dat gemengde stellen steeds vaker voorkomen. Het gaat niet zozeer om autochtonen die met autochtonen trouwen, maar om bijvoorbeeld Turken en Marokkanen die met elkaar in het huwelijksbootje stappen. Zij vinden de afkomst van hun partner steeds minder belangrijk, maar hechten in plaats daarvan steeds meer waarde aan zijn of haar religie.

Samen met kenniscentrum Movisie doen de antropologen ook een aantal aanbevelingen aan de overheid waarmee die gedwongen huwelijken kan tegengaan. Een daarvan is een informatie- en meldpunt hierover. Ook zouden er meer opvangplaatsen moeten komen voor mensen die gedwongen worden om te trouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer