Rabobank maakt top slagkrachtiger
Rabobank Nederland gaat zijn organisatie stroomlijnen. De besluitvorming wordt meer geconcentreerd bij de hoofddirectie én de Centrale Kring Vergadering (CKV), zeg maar het Rabo-parlement van 376 lokale Rabobanken.
Tot op heden had de CKV louter een adviserende rol binnen de coöperatieve bank. Doel van de herstructurering is de bestuurlijke slagkracht te vergroten en de invloed van de leden te versterken. De CKV wordt in de nieuwe opzet bij strategische besluiten directer betrokken, wat de medeverantwoordelijkheid van het orgaan groter maakt. „Dit past in ons streven naar een betere bestuursstructuur", stelt een woordvoerder.
De hoofddirectie gaat in haar eentje het bestuur vormen. Het andere bestuursorgaan, de raad van beheer, verdwijnt in de nieuwe plannen. De raad van beheer functioneerde als hoeder van het coöperatieve karakter van de bank en als belangenbehartiger van de leden. De handhaving van die coöperatieve missie lijkt nu gewaarborgd door de sterkere rol van de lokale banken in de besluitvorming.
De controle op het bestuur blijft bij de raad van toezicht, min of meer de raad van commissarissen van Rabobank. De toezichthoudende functie van deze raad wordt wel versterkt.
De herstructurering „staat los" van het mislukken vorig jaar van een deelfusie met de Duitse DG Bank, aldus Rabobank. Bedoeling van de samenwerking was de oprichting van een gezamenlijke dochter voor de internationale en zakenbankactiviteiten. De integratie van deze activiteiten bleek moeilijker dan verwacht.
Stroomlijning
De komende maanden legt de top de plannen voor aan de lagere organen van de bank. Het is de bedoeling dat de stroomlijning op de algemene vergadering van 6 juni wordt goedgekeurd.
De aanpassing betekent ook dat de leden van de raad van beheer, onder voorzitterschap van W. Meijer (oud-commissaris van de Koningin in Drenthe), zonder functie komen te zitten. Hoe hun toekomst binnen Rabobank Nederland eruit komt te zien, is nog onderwerp van studie.