Economie

Vaker btw-aangifte voor bedrijf

Bedrijven die veel goederen exporteren, moeten vanaf 2010 maandelijks een btw-aangifte insturen in plaats van één keer per kwartaal. De snellere informatie moet fraudeurs helpen ontmaskeren die alleen maar btw terugvragen van de Belastingdienst.

Redactie economie
5 November 2008 08:22Gewijzigd op 14 November 2020 06:40

De EU-landen zijn het daar gisteren over eens geworden. Aanvankelijk was het plan dat ook kleine exporteurs voortaan maandelijks het ingewikkelde formulier moesten invullen. Op sterk aandringen van staatssecretaris De Jager (Belastingen) komt er voorlopig een uitzondering voor bedrijven die minder dan 100.000 euro aan goederen exporteren binnen de EU per kwartaal. In 2012 kan dat dalen naar 50.000 euro. De Jager wil zo administratieve lasten beperkt houden voor kleine exporteurs.Fraudeurs drukken op dit moment voor miljarden euro’s per jaar aan btw-geld achterover. Met zogeheten btw-carrousels laten ze vooral dure goederen zoals gsm’s rondgaan tussen de EU-landen. Met een bedrijfje vragen ze dan wel de btw terug op de aankoop, maar laten ze die gauw verdwijnen als het aankomt op het afdragen van btw na de verkoop.

Staatssecretaris De Jager vroeg zijn collega’s uit andere EU- landen om niet alleen sneller informatie te vergaren, maar ook effectiever te controleren. Dankzij goed speurwerk heeft Nederland namelijk relatief weinig last van zulke btw-fraude, stelde De Jager met gepaste trots.

Zo speurt de fiscale opsporingsdienst FIOD al bij het handelsregister naar verdachte personen die plotseling zeer veel bv’s oprichten. „Ook aan de hand van de naam en het adres kan er bij ons al een belletje gaan rinkelen”, zei De Jager. „Dus soms nog voor de eerste factuur is gestuurd of het eerste btw-formulier binnenkomt, hebben we een bedrijf al in het oog. En we controleren vooral op risicoproducten, zoals gsm’s, en wat minder bij bijvoorbeeld ladingen hout.”

Volgens De Jager hadden zijn collega’s uit andere EU-landen veel interesse in de succesvolle Nederlandse aanpak.

Het EU-plan om de btw te verlagen op een groot aantal producten en diensten kwam gisteren geen stap verder. Het plan stuit op bezwaren van een reeks landen, zo bleek bij het EU-beraad in Brussel.

„Er zijn grote verschillen tussen de standpunten van de landen”, stelde staatssecretaris De Jager over het plan waarover de 27 landen het unaniem eens moeten worden.

Op dit moment hebben de landen allemaal verschillende artikelen onder het lage btw-tarief voor essentiële producten. Zo heeft Nederland de horeca grotendeels in het lage btw-tarief gebracht, maar Frankrijk niet. De Europese Commissie had daarom een lange lijst opgesteld van producten waaruit EU-landen mogen kiezen, waaronder luiers en zogeheten luisterboeken.

Met name Duitsland vreest dat kiezers alle producten in het lage tarief willen hebben, wat de regering miljarden euro’s inkomsten zou schelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer