Binnenland

Protest ouderenzorg tegen korten AWBZ

Na de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie Opvang tekenen ook ondernemers in de ouderenzorg dinsdag protest aan tegen de voorgenomen bezuinigingen in de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid.

Binnenlandredactie
4 November 2008 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 06:39

In het manifest ”Waardige zorg” dat de staatssecretaris dinsdag kreeg aangeboden, plaatsen zij vraagtekens bij de indicaties voor ondersteuning en begeleiding, zoals boodschappen doen, die Bussemaker voor ouderen met een lichte aandoening schrapt.De zorginstellingen protesteren verder tegen de invoer van de zorgzwaartepakketten; een wijziging in de indicatiestelling, waardoor het Centrum Indicatiestelling Zorg aan de hand van tien standaardpakketten de behoefte aan zorg van ouderen in een verpleeghuis individueel gaat toetsen. Volgens de ondertekenaars van het manifest voert het streven naar kostenbeheersing bij deze wijziging de boventoon. „Er wordt gekort op zorg door de indicatie verpleging, die in een hoger tarief valt, om te zetten in verzorging. Voor zorginstellingen betekent dit minder geld voor hetzelfde werk.”

In een opiniestuk in NRC erkent Willeke Stadtman, voorzitter van de raad van bestuur van de Amsterdamse zorgorganisatie voor ouderen en lichamelijk gehandicapten OsiraGroep en tevens voorzitter van het actiecomité, dat bezuinigingen in de zorg niet kunnen uitblijven. „Alleen niet in dit tempo, niet onder de huidige randvoorwaarden en graag wel met behoud van de waardigheid van de zorg.”

Stadtman schrijft verder dat de overheid incidenten in de ouderenzorg gebruikt om bezuinigingen te legitimeren. „Het uitvergroten van incidenten houdt de werkelijkheid van afhankelijkheid en verval op afstand. In dit verband moet gevreesd worden dat de sector het motto ”wie geschoren wordt, moet stilzitten” te lang te letterlijk heeft genomen. In die zin heeft de sector boter op zijn hoofd. En dat terwijl uit onderzoeken bleek dat de sector zorg moet leveren onder de kostprijs, dat de ouderenzorg een lage overhead heeft en dat er eigenlijk meer management nodig is om alle regels die over de sector heen buitelen uit te voeren”, aldus Stadtman in NRC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer