Gg Waarde bestaat 75 jaar
De gereformeerde gemeente te Waarde bestaat op 10 november 75 jaar. Op zondag 16 november wordt bij dit jubileum stilgestaan.
Aanvankelijk kerkten de in Waarde woonachtige leden van de gereformeerde gemeente in het nabijgelegen Krabbendijke. De meer welgestelden kwamen met paard-en-wagen naar de kerk, de wat minder bedeelden legden de afstand te voet af. In het najaar van 1907 kwam er aan deze situatie een einde, toen ds. H. Roelofsen in Waarde een kerkje in gebruik nam. Omdat dit gebouwtje nogal wat gebreken vertoonde, werd het in 1925 vervangen door nieuwbouw.Op 10 november 1933 had door ds. M. Hofman de instituering tot zelfstandige gemeente plaats. De eerste kerkenraad bestond uit ouderling F. van der Maas en de diakenen L. van Koeveringe en M. H. J. Weststrate. Bij de verzelfstandiging kreeg de gemeente van de moedergemeente een bedrag van 7200 gulden mee. Dit bedrag was precies voldoende om het door Krabbendijke gefinancierde kerkgebouw over te nemen.
Bij de watersnoodramp van 1 februari 1953 liep een groot deel van Waarde onder water. Doordat het kerkgebouw op een van de laagste plaatsen van het dorp was gelegen, steeg het water bij vloed tot op de galerij en stonden de pijpen van het orgel boven de preekstoel zo’n 40 centimeter in het water. Bij het herstel van de kerk werd de kerkzaal uitgebreid met een zijvleugel. Tevens werd het gebouw van een toren voorzien. In 1986 werd de kerk uitgebreid met een nieuwe consistoriekamer, een vergaderzaal, een toiletgroep en een keuken.
In 1993 kreeg de gemeente voor het eerst een eigen predikant in de persoon van ds. Th. van Stuijvenberg. Op 8 juli 1995 overleed deze plotseling. Van 1996 tot 2007 werd de gemeente gediend door ds. H. Hofman. Sinds 23 april 2008 wordt de gemeente gediend door ds. M. Golverdingen. Binnenkort hoopt men met de bouw van een nieuwe kerk te beginnen.
Cgk Rotterdam-West
ROTTERDAM - De christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Rotterdam-West wordt naar verwachting volgend jaar zomer opgeheven. Voornaamste reden is het steeds verder teruglopende ledental.
Telde de gemeente begin dit jaar nog 97 leden, eind 2009 zullen dit er, zoals het er nu uitziet, zo’n 40 zijn, zegt de voorzitter van de kerkenraad, H. L. Groenenboom. „Dit voorjaar hebben vijf gezinnen besloten te vertrekken. Je ziet ouders toch voor hun kinderen kiezen - die worden groter, moeten naar catechisatie, maar ja, in Rotterdam… Dit heeft een kettingreactie op gang gebracht. Veel gemeenteleden wonen ook al elders: in Capelle aan den IJssel, in Klaaswaal. Zelf woon ik in Ooltgensplaat. Er is nog maar een enkeling die vlak bij de kerk woont.” Rotterdam-West, tegen Delfshaven aan, wordt voor een groot deel bevolkt door allochtonen.
Op 17 september heeft de kerkenraad een peiling gehouden onder de gemeenteleden, aldus Groenenboom. Zij kregen drie vragen voorgelegd: hoe zij stonden tegenover het opheffen van de gemeente, hoe zij ertegenover stonden om dit per zomer 2009 te doen en wat zij vonden van verdere planvorming om te komen tot een doorstart als zendingsgemeente.
Alle drie de vragen werden door een „ruime meerderheid” positief beantwoord, zegt de kerkenraadsvoorzitter. „Met het voorstel voor verdere planvorming om als ICF-achtige gemeente, als zendingsgemeente, door te gaan, ging zelfs 80 procent akkoord.”
Een week voor de peiling, op 11 september, had een bidstond plaats, die in het teken stond van het voortbestaan van de gemeente. Hierin ging ds. A. van Ek uit Spijkenisse voor. „Dat heeft veel mensen bijzonder goed gedaan. Een besluit nemen over het al dan niet opheffen van een gemeente is niet zomaar iets. Sommige gemeenteleden hebben de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt!” Ds. Van Ek sprak over Psalm 25:12: „Wie is de man, die den Heere vreest? Hij zal hem onderwijzen in den weg, dien hij zal hebben te verkiezen.”
Groenenboom geeft aan dat, hoewel nog niet definitief tot opheffing van de gemeente is besloten, het daar op termijn wel toe zal komen. Een commissie onderzoekt hoe de christelijke gereformeerde kerk te Rotterdam-West „een ICF-achtige gemeente kan worden die zich ook gaat richten op de allochtone bevolking in de wijk.”
De cgk Rotterdam-West, geïnstitueerd op 19 november 1926, is al jaren vacant. Haar laatste predikant, ds. W. van Sorge, ging in april 2001 met emeritaat.
Evangelisatiediensten Hauwert
HAUWERT - In Hauwert (Noord-Holland) is zondag een eerste samenkomst gehouden namens de Hersteld Hervormde Kerk onder verantwoordelijkheid van het moderamen van de classis Midden. De dienst, die het karakter had van een evangelisatiedienst, had plaats in het Witte Kerkje in Hauwert. Voorganger was de scriba van de classis Midden, ds. N. P. J. Kleiberg uit Achterberg.
Het kerkgebouw is door de plaatselijke hervormde gemeente Thomas ter beschikking gesteld. In deze kerk zullen in de maanden november en december evangelisatiediensten worden gehouden. In overleg met de landelijke evangelisatiecommissie van de Hersteld Hervormde Kerk en de classis zal worden bekeken of er in 2009 een vervolg aan deze samenkomsten gegeven zal worden.
In de regio Medemblik is gebleken dat er behoefte bestaat aan een plaats van samenkomst voor een kleine groep mensen die verbonden zijn of zich verbonden voelen met de Hersteld Hervormde Kerk voor samenkomsten op de zondag en Bijbellezingen doordeweeks.
Aardbevingschade Garsthuizen
GARSTHUIZEN - De kerk in het Noord-Groningse dorp Garsthuizen heeft schade opgelopen door de aardbeving van donderdag. Pleisterwerk is naar beneden gekomen en in de muren zijn scheuren ontstaan, onder meer bij het monumentale orgel en bij het graf van een adellijke familie. Dat meldde een woordvoerder van de stichting die eigenaar is van de kerk.
De aardbeving deed zich ’s morgens omstreeks zeven uur voor in een gebied in en rond de gemeente Loppersum, waar ook Garsthuizen onder valt.
Het kerkje van Garsthuizen maakt door deelname aan een AVRO-tv-programma kans op 1 miljoen euro waarmee het gebouw gerestaureerd kan worden. Maar sinds de aardbeving is de staat waarin de kerk verkeert duidelijk nog verder verslechterd, zegt woordvoerder Marie-Lou Gregoire van de stichting die zich inzet voor het herstel van de kerk. Volgens haar is de omvang van de schade nog niet bekent. De stichting onderzoekt of ze een schadeclaim zal indienen.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.