Van Leeuwen wil omroepcompensatie niet betalen
Staatssecretaris Van Leeuwen (Media, LPF) vraagt aan de Tweede Kamer om geen 32 miljoen euro aan de mediabegroting toe te voegen. Het is al de tweede keer dat zijn ministerie dit vraagt. Hij doet „bij hoge uitzondering een dringend beroep” aan de Kamer om een eerder aangenomen amendement te heroverwegen.
Dat blijkt uit een brief die hij onlangs aan de Kamer stuurde. Het parlement behandelt de Mediabegroting maandag. In april wilde het kabinet dat extra geld niet uitkeren, maar toen bepaalde de Kamer dat het geld toch moest worden overgemaakt. Maar het kabinet vindt het gezien de slechte economische situatie niet verantwoord het geld uit de algemene middelen te halen.
In 2000 werd de omroepbijdrage afgeschaft en sindsdien wordt het omroepgeld via de belastingdienst geïnd (fiscalisering). De Kamer eiste dat deze nieuwe werkwijze de omroep geen geld zou kosten, constateerde dat dit wel het geval was en wees in december de 32 miljoen alsnog aan de omroep toe.
De bewindsman geeft verder aan dat het budget voor Publieke Omroep minder wordt. Als de Kamer ermee instemt krijgt de omroep in 2003 706 miljoen euro. Vanaf 2004 zal het lager zijn, omdat het demissionaire kabinet vasthoudt aan een bezuiniging van 30 miljoen euro. Bovendien zullen door de slechte economische situatie de STER-inkomsten teruglopen. Van Leeuwen verwacht dat dat 20 miljoen euro zal schelen.
Om dit op te vangen wil hij dat de omroep efficiënter gaat werken. Begin volgend jaar start hiernaar een onderzoek. Hij ziet geen reden te bezuinigen op internetactiviteiten. De commercie ziet minder in internetcontent, terwijl mensen steeds meer surfen op het net. Daarom moet de omroep voorzien in internetinformatie.
De staatssecretaris heeft zorgen over het aantal mensen dat naar Nederland 3 kijkt. De zender moet volgens de afspraken een marktaandeel van 10 procent halen, maar scoort 8 procent. Hij wil dat de aantrekkingskracht van het derde net wordt vergroot.
De lagere inkomsten van de omroep mogen niet ten koste gaat van het ondertitelen van programma’s voor doven en slechthorenden. Van Leeuwen wil dat in 2010 alle publieke en veel commerciële programma’s ondertiteld zijn, maar Publieke Omroep zegt dat dat moeilijk wordt door het lagere budget.