Binnenland

CU: Zuid-Europese toestanden in Terneuzen mijden

De ChristenUnie in Terneuzen is het gepalaver rond de coffeeshops in de stad zat. „Dertien jaar gedoogbeleid heeft gefaald. De shops moeten gewoon weg.”

Niek Stam
31 October 2008 23:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:39
TERNEUZEN - In de gemeente Terneuzen zijn wegwijzers geplaatst naar een van de grootste trekpleisters van de regio, namelijk de plaatselijke coffeeshop. Meer dan 2000 bezoekers komen dagelijks naar deze coffeeshop. ANP PHOTO
TERNEUZEN - In de gemeente Terneuzen zijn wegwijzers geplaatst naar een van de grootste trekpleisters van de regio, namelijk de plaatselijke coffeeshop. Meer dan 2000 bezoekers komen dagelijks naar deze coffeeshop. ANP PHOTO

Een motie om de twee coffeeshops in Terneuzen definitief te sluiten wordt door de ChristenUnie op 13 november ingediend.CU-fractievoorzitter Leunis licht zijn motie toe, waarin hij de gemeenteraad oproept een voorbeeld te nemen aan Roosendaal en Bergen op Zoom. Die gooien alle coffeeshops in hun gemeenten dicht, vanwege de grote overlast van jaarlijks honderdduizenden Franse en Belgische drugstoeristen.

Overlast heeft Terneuzen ook genoeg.
„Klopt, met het gedoogbeleid als schuldige. Het gedogen is ons destijds in 1995 door opgedrongen door het ministerie van Justitie. De softdrugsklandizie is sindsdien gestegen tot de ongekende hoogte van 4000 bezoekers per dag. Na dertien jaar is goed te zien hoeveel overlast het voor de gewone Terneuzenaren oplevert. Ze kunnen soms niet eens de weg op komen door alle buitenlandse auto’s.

De twee toegestane coffeeshops in Terneuzen zijn al langere tijd gesloten door forse overtraden van de voorraadregels. Dat klaarde meteen de lucht in de stad, zo bleek deze week uit cijfers. Sinds de sluiting van de grootste coffeeshop Checkpoint in mei nam de overlast met 75 procent af.

De raad lijkt niet voor sluiting te zijn, evenmin als de burgemeester.
„Burgemeester Lonink wil de twee coffeeshops blijven gedogen onder strikte voorwaarden: geen verkoop aan drugstoeristen, uitsluitend de lokale markt bedienen, maximaal 3 gram softdrugs per klant en een registratiesysteem met pasjes. Het pasjessysteem bleek echter in Roosendaal en Bergen op Zoom niet te werken. Allerlei buitenlanders wisten in het systeem te komen. Het bleek ook dat gedoogde shops enorm vele klanten aantrekken. Men denkt in België dat ’gedoogde drugs’ beter van kwaliteit zijn.”

Bent u niet bang dat sluiting de handel de illegaliteit in drukt?
„Dat zou mee kunnen vallen. De illegale handel bestaat immers ook in België, dus daarvoor zal men niet meer naar Terneuzen reizen. Verder kun je gewoon handhaven. Tenslotte is ook de cultuur bij justitie omgeslagen in de afgelopen tijd. Men krijgt door dat de gedoogde softdrugshandel als een magneet werkt op criminele netwerken. Er is becijferd dat elke coffeeshop boven de 150 klanten per dag uiterst interessant is voor criminele witwaspraktijken. Daar gaan wij met onze shops ver bovenuit.”

En het sluiten van de shops in Roosendaal en Bergen op Zoom helpt u ook niet verder.
„Al die bezoekers gaan zich straks op Terneuzen richten. Een nieuwe golf overlastbezorgers dreigt.”

Voelt de Terneuzenaar zich de dupe?
„Van het gedoogbeleid zeker. Het levert een gevaarlijke situatie, zeker als je de criminele netwerken serieus neemt. Als onder- en bovenwereld zich gaan vermengen dan weet je nooit waar het eindigt. Zuid-Europese toestanden moeten we hier zien te vermijden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer