Amsterdam voor even chocoladehoofdstad
Chocoladeliefhebbers kunnen vanaf 1 november in Amsterdam hun hart ophalen. De hoofdstad staat tijdens het eerste chocoladefestival Choca tijdelijk in het teken van chocolade. Zestig restaurants zetten chocoladegerechten op de menukaart, het Hilton hotel heeft een speciale chocoladekamer en op de Dam komen levensgrote chocoladeletters te staan.
Een groep ondernemers kwam op het idee voor het festival. Volgens Philipp Kauffmann van chocoladebedrijf Original Beans, een van de initiatiefnemers, loopt Nederland bij omringende landen achter op chocoladegebied. Zeker omdat Amsterdam tegenwoordig de grootste doorvoerhaven van cacao ter wereld is, werd het hoog tijd daar wat aan te doen.„In de binnenstad van München heb je bijvoorbeeld meer dan twintig chocoladeboetieken, in Amsterdam heb je die nog niet. We willen met cacao dezelfde ontwikkeling doormaken als koffie de afgelopen jaren. Daarnaast willen we de chocoladesector verbeteren door eerlijk verhandelde cacao uit Afrika en het Amazonegebied te gebruiken", aldus Kauffmann.
Tijdens het festival kunnen de echte liefhebbers kamer 326 van het Hilton afhuren. Alles in de kamer bevat chocola, van de zeepjes en shampoo in de badkamer tot het fonteintje op tafel en de condooms in het nachtkastje.
Volgens Hilton–directeur Roberto Payer is de kamer „een speurtocht naar chocola". „Achter elk kastje dat je opentrekt vind je chocola in allerlei smaken, van bitterzoet tot zout. En het hele interieur ademt een sfeer van chocolade". Gasten krijgen in het restaurant bovendien een speciaal chocoladediner voorgeschoteld.
Het festival duurt tot 16 november. De organisatoren zijn van plan er een jaarlijks terugkerend festijn van te maken.