Economie

Topsalaris stuit op machtige overheid

De overheid gaat topsalarissen aanpakken bij (deels) overheidsbedrijven door haar macht te gebruiken als aandeelhouder en niet via de wet.

ANP
24 October 2008 22:01Gewijzigd op 14 November 2020 06:36

Het kabinet heeft gisteren besloten een nieuwe, strengere beloningscode in te stellen voor staatsdeelnemingen. Er zijn op dit moment vijftien bedrijven waar sprake is van een staatsdeelneming.Voor de top van vier ondernemingen die een puur publieke functie hebben, zoals De Munt en de Covra voor opslag van radioactief afval, geldt het nieuwe ministerssalaris van 176.000 euro als maximum. Bij de andere, die zowel actief zijn in de publieke sfeer als op de vrije markt, wordt per bedrijf een maximumsalaris vastgesteld.

Voor de ondernemingen die meer in de publieke sector opereren en minder met concurrentie te maken hebben, bijvoorbeeld Gasunie en Holland Casino, is een plafond afgesproken van 350.000 euro. Dat betekent voor nieuwe topbestuurders bij deze organisaties een verlaging van enkele tientallen procenten ten opzichte van sommige salarissen die nu worden uitgekeerd.

Voor bedrijven waarbij de markt dominant is, zoals NS en Schiphol, buigt het kabinet zich nog over een norm. Maar deze komen volgens Bos ook aan de beurt.

Verder wil het kabinet het toekennen van bonussen aan de top beperken, bijvoorbeeld tot een bepaald percentage van het salaris. Ook moeten de extraatjes gekoppeld zijn aan publieke doelen. Zo zei Bos dat winstuitkeringen bij de Nederlandse Spoorwegen minder zinvol zijn, omdat de NS veel geld verdienen met vastgoed en de overheid juist goede prestaties wil zien op het gebied van reizigersvervoer.

De stijging van salarissen aan de top van overheidsbedrijven moeten volgens Bos ook gelijk lopen met de loonstijging van gewone werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer