Tiendaagse rond Bijbel NBG van start
Onder het thema ”De Bijbel tussen trend en traditie” gaat vrijdagavond in Amersfoort de vierde landelijke Bijbel10daagse van start. Doel van de actie, een initiatief van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), is ervoor te zorgen dat de Bijbel zo veel mogelijk mensen bereikt en aanspreekt.
Door middel van landelijke en regionale activiteiten vraagt het NBG, dat in het project samenwerkt met de Katholieke Bijbelstichting (KBS), tien dagen lang aandacht voor de Bijbel, in de kerk en daarbuiten. Het is dit jaar voor de vierde keer dat het NBG en de KBS de tiendaagse, die op 3 november wordt afgesloten, organiseren.Volgens het NBG kan niemand in Nederland om de Bijbel heen, ook mensen buiten de kerk niet. „Bijbelvertalingen hebben in de loop van de eeuwen de Nederlandse taal gevormd en verrijkt. Voor het begrijpen van veel muziek, literatuur en schilderkunst is kennis van de Bijbel onontbeerlijk. Het is dus voor iedereen belangrijk en nuttig om iets te weten van de Bijbel. En het is nodig de Bijbel steeds weer onder de aandacht te brengen: de vanzelfsprekendheid van het lezen van boeken en in het bijzonder de Bijbel is de afgelopen decennia in Nederland grotendeels verdwenen.”
In Amsterdam wordt vanaf vandaag in tien dagen tijd de hele Bijbel voorgelezen, in de gevangenis en op de universiteit, op de markt in Zuidoost en op het Spui, voor en door Amsterdammers. Vrijdagavond begint de Bijbelvoorleesmarathon in de Muiderkerk met het lezen van Genesis, op dag tien wordt in de openbare bibliotheek 1 Korinthe tot Openbaring gelezen.
Komende zondag is binnen de tiendaagse bestempeld als Nationale Bijbelzondag. Tijdens de erediensten zal in tal van kerken extra aandacht worden gegeven aan het Bijbelvertaalwerk en aan het thema van de tiendaagse.
Maandag organiseert het NBG in Noord-Nederland een zogenaamd Bijbelleesweb. Op een groot aantal plaatsen in Groningen, Friesland en Drenthe wordt in scholen, bibliotheken en kerken op hetzelfde tijdstip het Bijbelverhaal van de barmhartige Samaritaan voorgelezen.
Ook de tv doet mee in de actie. Dinsdagavond presenteren de EO en de NCRV de Nationale Bijbeltest, waarin bekende en minder bekende mensen hun kennis van de Bijbel testen.
Ter gelegenheid van de Bijbel10daagse komt het NBG met een aantal publicaties. Donderdag wordt in Utrecht de ”NBV Studiebijbel” gepresenteerd. De uitgave (meer dan 2000 pagina’s) bevat naast de complete tekst van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) onder andere duizenden verklarende aantekeningen, inleidingen op de Bijbelboeken, achtergrondartikelen, een woordenlijst, dwarsverwijzingen en geografische kaarten.
In Groningen vindt morgen de presentatie plaats van de ”Biebel”, de Bijbel vertaald in de Groninger streektaal. Aan het vertaalproject, waaraan meer dan vijftig vrijwilligers hebben meegedaan, is bijna veertig jaar gewerkt.
Deze week ligt in de winkel het tijdschrift ”Hemel”, een ”glossy die verder kijkt”. De glossy brengt „op geheel eigentijdse wijze het meest verkochte boek uit de wereldgeschiedenis voor het voetlicht.”
In een spontane actie heeft het NBG alle inwoners van de Noord-Brabantse gemeente Asten een exemplaar van ”Hemel” cadeau gedaan. Aanleiding was de recente berichtgeving dat de gemeente Asten 1 miljoen euro heeft uitstaan bij de IJslandse Landsbanki. Het NBG hoopt met dit gebaar de inwoners van de financieel gedupeerde gemeente „een moreel steuntje in de rug te geven.”