Economie

Kredietcrisis raakt ook oud papier

De wereldwijde financiële en economische crisis heeft nu ook de grondstoffen- en recyclingmarkt getroffen. Doordat hoogovens, smelterijen en papierfabrieken de productie hebben verlaagd, is de vraag naar oud papier en metaal drastisch gedaald. Twee brancheorganisaties hebben donderdag hulp gevraagd van de Nederlandse overheid.

ANP
23 October 2008 19:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:36
Doordat hoogovens, smelterijen en papierfabrieken de productie hebben verlaagd, is de vraag naar oud papier en metaal drastisch gedaald. Twee brancheorganisaties hebben donderdag hulp gevraagd van de Nederlandse overheid. Foto ANP
Doordat hoogovens, smelterijen en papierfabrieken de productie hebben verlaagd, is de vraag naar oud papier en metaal drastisch gedaald. Twee brancheorganisaties hebben donderdag hulp gevraagd van de Nederlandse overheid. Foto ANP

De twee brancheorganisaties FNOI (oud papier) en MRF (oud metaal) spreken van een „scherpe prijsdaling" van oud papier en oud metaal. Ze stellen verder dat het einde van de prijsdalingen nog niet in zicht is.De twee brancheorganisaties vertegenwoordigen in totaal 245 bedrijven, waarbij ongeveer 7500 mensen werkzaam zijn. De bedrijven hadden vorig jaar een gezamenlijke omzet van 1,4 miljard euro.

Oud papier, kunstof en schroot zijn belangrijke secundaire grondstoffen voor de productie van nieuw papier, kunststoffen en metalen. Vorig jaar werd vanuit de Rotterdamse havens ruim 2 miljoen ton oud papier, 2 miljoen ton schroot en 50.000 ton kunststof naar het Verre Oosten verscheept. Volgens de brancheverenigingen gaat het merendeel daarvan naar China.

Nederlandse inzamelaars van oud papier en schroot merken sinds april dat er minder auto’s en andere consumentengoederen worden geproduceerd. De mondiale recyclingsorganisatie BIR spreekt van een „onhoudbare situatie" en heeft een alarmbericht doen uitgaan over de marktsituatie, zo meldden FNOI en MRF.

Een bijkomend effect van de nu scherp dalende prijzen is dat containers met oud papier en metaal die onderweg zijn naar bijvoorbeeld China worden geannuleerd. Ook worden betalingsverplichtingen in veel gevallen niet nagekomen, aldus de verenigingen. Zij willen dat de Nederlandse overheid „haar invloed bij de Chinese overheid aanwendt, teneinde dit laakbare en onprofessionele gedrag een halt toe te roepen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer