Economie

Minister Japan poogt geldcrisis te bezweren

Heizo Takenaka, de Japanse minister die de geldcrisis in zijn land moet aanpakken, heeft zeer milde en verzoenende taal gesproken. Het lijkt erop dat hij daarmee het vertrouwen van bankdirecties wil herwinnen om de patstelling te doorbreken, die is ontstaan na de presentatie vorige maand van zijn financiële hervormingsvoorstellen.

ANP
18 November 2002 11:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

In een maandagmorgen gepubliceerd vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times zei Takenaka dat de bankiers het goed doen en niet hoeven te vrezen voor hun baan. Ook liet hij weten dat hij geen reden ziet voor het houden van een heksenjacht. „Dat mensen in het verleden problemen kenden, betekent niet dat ze die in de toekomst ook hebben. Er zijn ondernemingen die er met dezelfde managers uitkomen. Het benoemen van andere mensen is geen enkele garantie dat het dan beter gaat.”

Volgens de Financial Times zullen commentatoren deze woorden interpreteren als een overwinning voor de bankiers en het oude Japanse systeem van consensus waarin volgens hen daadkrachtige en noodzakelijke besluiten uitblijven.

De afgelopen week liepen de spanningen tussen minister Takenaka en een aantal topbankiers behoorlijk op. Voor de ’superminister’ dreigde zelfs vervolging als hij zou vasthouden aan zijn voorstellen. Bestuurders van Japans grootste banken onderhouden een uitgebreid netwerk met conservatieve politici die eveneens proberen Takenaka af te houden van al te drastische ingrepen.

De ’superminister’ wil banken dwingen hun oninbare leningen af te schrijven. In totaal bedraagt de omvang ervan 47.000 miljard yen, tegen de 230 miljard euro. De Japanse economie is al jaren nauwelijks in beweging te krijgen door de enorme schuldenlast die de financiële sector bedreigt.

Takenaka wil onder meer dat banken voor eind maart 2005 het bedrag aan oninbare leningen hebben gehalveerd. Als kredietverschaffers blijven zitten met grote uitstaande geldbedragen die niet kunnen worden terugbetaald, komen de instellingen in handen van de staat. Ook gaat de centrale bank, de Bank of Japan, aandelen kopen om zo het eigen vermogen van de financiële instellingen te versterken. Daarvoor is een bedrag van 2 biljoen yen, circa 16,5 miljard euro, uitgetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer