Politiek

„Minister moet doorpakken”

De kredietcrisis bezorgt inmiddels ook minister van der Hoeven de nodige kopzorgen. Drie vragen en antwoorden over de begroting van Economische Zaken, waarover de Kamer vandaag en morgen debatteert.

Marcel ten Broeke
22 October 2008 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 06:35
  1. Hoeveel geld gaat er om in deze begroting?Economische Zaken (EZ) is een relatief klein departement. Het ministerie heeft een budget van 2,8 miljard euro. Vooral voor het stimuleren van innovatie en duurzame energie trekt Van der Hoeven tijdens deze kabinetsperiode flinke bedragen uit.

  1. Wat wil de coalitie?

Nu het bedrijfsleven de gevolgen van de kredietcrisis in toenemende mate aan den lijve ondervindt, moet Van der Hoeven voor ondernemers in de bres springen, stelt Kamerlid Vos, die vandaag namens de PvdA het woord voerde. „Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker om krediet te krijgen. De overheid moet hierin een rol gaan spelen. Gelukkig heeft Van der Hoeven maandagavond al aangekondigd de garantieregelingen voor kredietverlening aan bedrijven te verruimen. Verder is er actie nodig op het gebied van veiligheid voor ondernemers. Voor zaken als camera’s bij pinautomaten en rampalen is al wel geld uitgetrokken, maar te vaak komen dergelijke projecten niet van de grond omdat bijvoorbeeld plaatselijke welstandcommissies dwarsliggen. Als EZ écht het ministerie wil zijn voor de ondernemer zal Van der Hoeven moeten doorpakken. We hebben de afgelopen twee jaar veel plannen gezien, de grote vraag blijft: Gaat het allemaal nog gebeuren?”

  1. Wat wil de oppositie?

Ook SGP-fractieleider Van der Vlies bevroeg Van der Hoeven vandaag op de maatregelen die de bewindsvrouw voor ogen staan om ervoor te zorgen dat de kredietcrisis niet verzandt in een langdurige recessie. Een andere wens van Van der Vlies betreft de stimulering van een duurzame energievoorziening. „Ik heb het afgelopen jaar verschillende keren aangetoond dat zogenoemde co-vergistingprojecten niet van de grond zullen komen omdat de subsidie hiervoor te laag is. Nu geeft de praktijk me gelijk: Subsidiegelden voor de vergisting van mest blijft op de plank liggen, boeren bouwen massaal geen installaties meer. De Kamer heeft eerder dit jaar mijn motie om de subsidie voor co-vergisting te verhogen aangenomen. De vraag is of Van der Hoeven bereid is die motie nu wél uit te voeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer