„We waarschuwden steeds te laat”
Scholen in de gemeente Hardenberg zetten, in samenwerking met de burgerlijke overheid, een leerkracht in die kinderen voorlicht over de gevaren van drank.
De gemeente Hardenberg worstelt al jaren met het alcoholmisbruik onder jongeren. Door een duidelijk omschreven alcoholmatigingsbeleid gaat de Overijsselse gemeente de strijd aan met het probleem.„Een wezenlijk onderdeel daarvan is voorlichting”, legt Carina van Veen, woordvoerster van de gemeente Hardenberg, uit. Om die voorlichting vorm te geven, ging de gemeente om tafel met het openbaar onderwijs. „De scholen zijn voor ons belangrijk bij de uitvoering van het alcoholmatigingsbeleid. Zij delen onze zorg en stellen een leerkracht beschikbaar, die een aantal voorlichtingslessen per jaar verzorgt in alle groepen 7 en 8 van de gemeente. De afspraken daarover hebben we deze week vastgelegd in een convenant.”
Directeur W. van Dalen van STAP vindt het Hardenbergse initiatief niet verstandig. „Gevoelsmatig lijkt het een goede keus om kinderen al jong voor te lichten over de gevaren van alcohol. Maar wij denken dat het weinig of een verkeerd effect heeft.”
Volgens Van Dalen blijkt uit onderzoeken dat het probleem door uitvoerige voorlichting niet verholpen wordt. „Ik vrees dat kinderen juist geprikkeld worden om drank te gaan gebruiken doordat het zo nadrukkelijk in het aandachtsveld van de tieners wordt gebracht.”
Het is veel belangrijker om het alcoholgebruik anders aan te pakken, vindt Van Dalen. „De verkrijgbaarheid beperken, de ouders goed voorlichten én als volwassenen het goede voorbeeld geven. Dat is effectiever en goedkoper dan een leerkracht vrijmaken voor voorlichting.”
Joost Versluijs, directeur van de Stichting Voorkom, is het niet met Van Dalen eens. „Hij zou beter moeten weten. Zonder voorlichting is regelgeving hetzelfde als dweilen met de kraan open.”
Stichting Voorkom geeft al 23 jaar voorlichtingslessen in het onderwijs. „De eerste veertien jaren alleen in het voortgezet onderwijs”, licht Versluijs toe. „Maar we waren steeds te laat.” Het bleek bitter hard nodig om kinderen uit groep 7 en 8 al bewust te maken van het gevaar van alcoholische dranken. „Dat doen we nu inmiddels al negen jaar op basisscholen in heel Nederland. In dat opzicht is wat er in Hardenberg wordt gedaan niet uniek.”
De verkrijgbaarheid beperken, ouders voorlichten en het goede voorbeeld geven. „Natuurlijk moet dat allemaal”, benadrukt de directeur van Stichting Voorkom. „Maar het is zowel het een als het ander. Alleen maar zeggen dat ze tot hun zestiende geen biertje mogen aanraken, werkt niet. Ze vragen zelf toch vroeg of laat wel waarom. Laten we het antwoord goed en op tijd geven.”