Binnenland

De binnenkant én de buitenkant aanpakken

Als het gaat over acne kan Loes Oud-Verzijden (54) uit Veldhoven, meepraten. Al dertig jaar lang ziet ze patiënten in haar praktijk voor huidproblemen langskomen. „Het verhaal van Martine in de vorige Magneet is heel herkenbaar. Acne doet niet alleen wat met je gezicht. Het tast je sociaal-emotionele welzijn ook aan. Dat gaat soms heel ver.”

Bas van Dijk
18 October 2008 15:23Gewijzigd op 14 November 2020 06:34
Loes Oud-Verzijden (54) uit Veldhoven
Loes Oud-Verzijden (54) uit Veldhoven

De een geeft het misschien sneller toe dan de ander, maar acne maakt onzeker. „Ik merk het altijd als er een nieuwe patiënt hier komt voor een behandeling”, vertelt Loes. „En het is toch ook begrijpelijk? Acne bepaalt je gezicht, letterlijk. Voor sommige jongeren is de impact van ervan op hun sociale leven dramatisch. „Ze zorgen als eerste op een verjaardag of feestje te zijn, om in een veilig hoekje te kunnen kruipen. Ze spijbelen als het een dag extra erg is en ze met een vuurrood gezicht lopen. Ze gaan niet meer mee met vrienden of vriendinnen. Ze sluiten zich op. Ik maak zelfs patiënten mee die werk zoeken waarbij ze zo min mogelijk met andere mensen te maken hebben. Anderen mogen hun gezicht niet zien. Er vloeien hier in de praktijk heel wat tranen van jongelui die al hun onzekerheid, emoties en verdriet even moeten uiten.”Binnenkant
Gelukkig is er wel wat te doen aan acne, stelt Loes gerust. „Maar het is ontzettend belangrijk wát je eraan doet. Onze gouden regel: de buitenkant is de spiegel van de binnenkant. Dus: allebei aanpakken. Met onze methode is in de meeste gevallen binnen drie maanden 85 tot 95 procent van de acne verdwenen.”

De behandeling start bij Vital, zoals de praktijk van Loes heet, met een voedselallergietest. „Daarmee stellen we van 136 soorten voedsel vast of de patiënt er gevoelig voor is. Daar kan van alles uitkomen. Varkensvlees is natuurlijk een bekende, maar mandarijnen, melk of spinazie kan ook. Gezond of ongezond zegt in dat opzicht niets. De voedingsmiddelen waar de patiënt gevoelig voor blijkt te zijn, mag hij vanaf dat moment niet meer eten.”

Daarnaast krijgt de patiënt een reinigingskuur, die alle opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam afvoert. „Dat doen we door medicijnen aan water toe te voegen. Alles wat eruit moet, wordt keurig via de urine afgevoerd. Geen darmklachten dus, zoals obstipatie.”

De uitwendige behandeling start Loes tegelijk met de inwendige. „We gebruiken een heel sterk masker, dat de doorbloeding activeert. Dat masker trekt de huid ook gelijk samen, waardoor littekens worden voorkomen.”

Medicijnen
Overactieve en verstopte talgklieren veroorzaken acne. „Vaak is daar erfelijke aanleg voor. Met wel of niet schoon zijn heeft het niets te maken, zoals sommige mensen denken. Alle acnepatiënten die ik behandel, zijn juist heel erg bezig met hygiëne, merk ik altijd. En dat is ook belangrijk. Ik raad aan ’s morgens en ’s avonds het gezicht goed te wassen. En als het even kan overdag ook nog een keer.”

Pas op met medicijnen om de acne te bestrijden, waarschuwt Loes. „Roaccutane bijvoorbeeld wordt nogal eens voorgeschreven. Maar dat is zo’n ontzettend zwaar middel. Niet voor niets mag je bij gebruik daarvan drie jaar niet zwanger raken en moet je frequent een leverpunctie doen, omdat de lever aangetast kan worden. Antibiotica is ook niet aan te raden. Het veroorzaakt alleen maar immuniteit voor ontstekingsremmende stoffen en bestrijdt slechts het verschijnsel. Tijdelijk, want als het is uitgewerkt, komt de acne extra hard weer terug. De oorzaak is niet aangepakt.”

De resultaten van Vitals behandelingen zijn opzienbarend. „We richten ons niet op uiterlijk vertoon en zo mooi mogelijk zijn”, benadrukt Loes. „Ik ben ooit weliswaar begonnen als schoonheidsspecialiste, maar ik houd me nu al dertig jaar bezig met huidaandoeningen zoals acne.” Ze heeft een dankbare taak, vindt ze. „Door onze succesvolle behandelmethode zien we het gezonde zelfvertrouwen weer terugkomen bij mensen die eerst niet meer om zich heen durfden kijken van onzekerheid. Dat geeft elke keer weer een bijzonder gevoel.”

Acnepatiënten uit het hele land komen bij Vital terecht. Ze hebben dan vaak al van alles geprobeerd. „Zonder littekens én stralend van geluk gaan ze na de laatste behandeling weer weg. Dat is ook na dertig jaar elke keer weer een geweldige ervaring”, glimlacht Loes. „Daarom: als je acné hebt, kop op, er is wat aan te doen. Maar doe het goed, door het probleem van buiten én van binnen aan te pakken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer