Binnenland

Tinus’ levenswerk: 200.000 foto’s van Rotterdam

In 45 jaar tijd heeft hij 200.000 foto’s en 20.000 dia’s gemaakt van verdwenen plaatsen ìn Rotterdam. Een gedeelte gaf hij uit in 45 deeltjes van de serie ”Uit vroeger tijden”. Burgemeester Opstelten speldde Tinus de Does voor zijn levenswerk vorige week de Erasmusspeld op, een onderscheiding voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

A. M. Alblas
17 October 2008 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 06:34

Met een plastic fototoestelletje van warenhuis Ter Meulen maakte Tinus de Does zijn eerste foto’s. „Voordat mijn ouderlijk huis aan de Smeetlandsedijk in Oud-IJsselmonde werd gesloopt, wilde ik de woning eerst nog even vastleggen. Dat is 45 jaar geleden”, zegt hij.Intussen hanteert Tinus de Does een kloeke Minolta. „Alles wat op de nominatie stond te verdwijnen haalde hij voor de lens.” Een flink stuk Oud-IJsselmonde moest begin jaren zestig van de vorige eeuw wijken voor de Van Brienenoordbrug. Tinus de Does maakte honderden plaatjes van dit stukje oud Rotterdam. Daarna volgden diverse wijken op de zuidelijke Maasoever. Wat weg moest werd eerst vastgelegd.

In 1983 verscheen het eerste boek in de serie ”Uit vroeger tijden”. De daaropvolgende jaren verschenen meer fotoboeken. Sinds 1996 tekent uitgeverij Deboektant te Klaaswaal voor de serie.

Toen in de jaren zeventig en tachtig de sloop- en renovatiehamer in de wijk Spangen tekeerging, stond Tinus de Does ook vooraan. Hij is er altijd bij als ergens een eerste paal van prominente gebouwen wordt geslagen. Zo was hij ook van de partij toen het voormalige stoomschip Rotterdam in augustus dit jaar binnenvoer. Toen koningin Beatrix onaangekondigd de Millinxbuurt bezocht, was het alsof Tinus de Does haar aankomst rook. Hij zette legde haar bezoek vast op de gevoelige plaat.

Regelmatig organiseert Tinus de Does fototentoonstellingen en dialezingen over wat verdwenen is in de Rotterdamse stadswijken en de havens. In Pendrecht en de Tarwewijk heeft hij lange tijd in leegstaande panden een buurtmuseum geëxploiteerd. Menig Rotterdammer die op zoek was naar foto’s van Oud-Rotterdam heeft hij van fotomateriaal kunnen voorzien. Zelf maakte hij kerst- en nieuwjaarskaarten van zijn platen.

Een bijzonder oog heeft Tinus de Does voor de wijk Spangen. Zijn vrouw Bep heeft er een jaar gewoond. Als zij er lucht van kreeg dat er in die wijk iets dreigde te verdwijnen, ging ze haar man op de fiets vooruit. Op de valreep werd de Van Lennepkapel, op de hoek van de Van Lennepstraat en de Betje Wolffstraat, vastgelegd. In 1922 werd de kapel gebouwd voor de hervormde gemeente Delfshaven. In 1968 werd de kapel met 800 zitplaatsen door de gemeente afgestoten, waarna er een supermarkt in kwam. In de volksmond werd toen gesproken van de Witte Kapel. In de jaren tachtig werd het gebouw gesloopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer