Wereldleiders: Nieuw financieel systeem is nodig
Er moet wereldwijd een nieuw financieel systeem komen dat de bestaande afspraken gaat vervangen. Daarvoor pleitten de acht grootste industrielanden en de Europese Unie woensdag.
Er zal waarschijnlijk in november al een speciale top komen van de G8 (de belangrijkse industrielanden: Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Groot–Brittannië, Duitsland, Italië en Rusland) en de Europese Commissie. Het is de bedoeling dat ook China, India, Zuid–Afrika en Brazilië meedoen.Die top moet een vervolg geven aan de reddingsoperaties in de Verenigde Staten en Europa. Europese regeringen gaven de afgelopen dagen voor 2,2 biljoen euro garanties af voor leningen tussen banken onderling. De afspraken die de eurolanden afgelopen zondag maakten in Parijs leidden tot het wereldwijd opveren van de beurzen, maar inmiddels zet het herstel nog niet echt door.
EU–leiders willen daarom de onderliggende problemen aanpakken, zo bleek op een EU–top in Brussel. Ze willen voorkomen dat de crisis in de bankenwereld en op de aandelenbeurzen overslaat naar de reëele economie. De twaalf niet–eurolanden sloten zich woensdag op de top overigens aan bij het plan van de eurozone.
„We hebben een nieuw kapitalisme nodig, gebaseerd op waarden waarbij financiën in dienst staan van bedrijven en burgers, en niet andersom", zei de Franse president en huidige EU–voorzitter Nicolas Sarkozy woensdag.
Sarkozy, die komend weekeinde overleg voert met de Amerikaanse president George W. Bush, heeft de steun van twee andere grote Europese leiders, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Gordon Brown. Die sprak eerder deze week al over een nieuwe versie van ’Bretton Woods’.
In dat Amerikaanse hotel in New Hampshire werd in 1944 een historisch akkoord gesloten tussen ruim veertig landen om de wereldeconomie na de Tweede Wereldoorlog op orde te krijgen. Er kwam een systeem van vaste wisselkoersen, de dollar werd gekoppeld aan het goud en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank werd opgericht.
Woensdagavond spraken de EU–leiders in Brussel nog over een aantal voorstellen van het Franse voorzitterschap van de EU. Zo wil Sarkozy een waarschuwingssysteem waarbij de EU–landen elkaar en de Europese Centrale Bank (ECB) in een vroeg stadium vertrouwelijk informeren als er problemen zijn in hun financiële sector. Er moet dan ook een financieel crisiscentrum komen.
Frankrijk wil ook dat de EU–landen het toezicht op de Europese financiële sector gaan verscherpen, in het bijzonder dat op banken en verzekeraars die in verschillende EU–landen werken. Ook hedgefondsen moeten veel strenger in de gaten gehouden worden, aldus de Franse voorstellen.