Buitenland

„Milan Kundera gaf spion aan bij politie”

Volgens een document van de politie in Tsjechoslowakije ten tijde van het communisme heeft de schrijver Milan Kundera in 1950 een spion verklikt die door Tsjechische ballingen naar Tsjechoslowakije was gestuurd. Kundera, die al jaren in Frankrijk woont, ontkent het verhaal met klem.

14 October 2008 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 06:32

In het document, dat is gevonden door medewerkers van het Instituut voor Onderzoek naar Totalitaire Regimes, staat dat de schrijver van ”De ondraaglijke lichtheid van het bestaan” zich bij de politie meldde om de spion, Miroslav Dvoracek, aan te gegeven. Volgens het politieverslag, dat op de website van het instituut werd gepubliceerd, had Dvoracek een vrouw in Praag bezocht en een koffer in haar appartement achtergelaten. Ze vertelde het verhaal aan haar vriend, die het op zijn beurt aan Kundera vertelde. Kundera stapte naar de politie, aldus het verslag, en Dvoracek werd opgepakt toen hij de koffer kwam ophalen. Hij werd tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld en zat daar veertien jaar van uit, als dwangarbeider in een uraniummijn.Veel mensen in Tsjechoslowakije collaboreerden met de communistische partij. Na de val van het communisme was Tsjechoslowakije een van de eerste landen die namen van collaborateurs bekendmaakten. Het Instituut voor Onderzoek naar Totalitaire Regimes verzamelt en publiceert in opdracht van de regering nog steeds dossiers uit de communistische periode. Het wordt beschouwd als betrouwbaar.

Kundera reageerde geschokt. „Ik ben totaal verbluft door iets wat ik niet verwachtte, waar ik gisteren nog nooit van gehoord had en wat niet is gebeurd. Ik kende de man helemaal niet” citeerde het persbureau CTK de 79-jarige schrijver. Normaal gaat deze elk contact met de pers uit de weg. Hij leidt een zeer teruggetrokken leven en als hij zijn vroegere vaderland bezoekt doet hij dat incognito.

Kundera sloot zich als student aan bij de communistische partij, maar werd er uitgezet toen hij kritiek leverde op haar totalitaire karakter. Na de Sovjetinvasie, die in 1968 een eind maakte aan de Praagse Lente van Alexander Dubcek, vertrok hij uit Tsjechoslowakije. Sinds 1975 woont hij in Frankrijk. ”De ondraaglijke lichtheid van het bestaan” en zijn andere bekende boeken, zoals ”Het boek van de lach en de vergetelheid”, ”De kunst van de roman” en ”Onsterfelijkheid” zijn daar geschreven. In Tsjechoslowakije waren zijn boeken tot 1989 verboden, maar onder dissidenten waren ze populair. In 1981 verwierf Kundera het Franse staatsburgerschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer