KPN presteert beter dan verwacht
Het telecomconcern KPN heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 68 miljoen euro op een omzet van 3,057 miljard euro. Dat heeft het bedrijf vrijdagmorgen bekendgemaakt. In dezelfde periode vorig jaar was de omzet ruim 100 miljoen euro hoger, maar resteerde er een nettoverlies van 231 miljoen euro.
De nettowinst werd 30 miljoen euro opgekrikt door een extra boekwinst op verkochte Indonesische onderneming Telkomsel. Het operationele resultaat (voor bijzondere posten) kwam vergeleken met een jaar eerder 24 procent hoger uit op 1,145 miljard euro. Dat bedrag was beter dan analisten hadden verwacht.
Bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer noemt de prestaties van de kernactiviteiten „bemoedigend.” Bij de vastenetdiensten steeg de omzet licht. Het bedrijfsresultaat nam veel sterker toe door lagere investeringen. KPN Mobile draaide beter doordat de gemiddelde opbrengst per klant toenam, al nam het aantal klanten af.
Scheepbouwer, een jaar in dienst van het concern, heeft de lat voor het volledige jaar opnieuw hoger gelegd. Het operationele resultaat (opbrengsten minus lasten) moet van de bestuursvoorzitter nu minimaal 18 procent stijgen, in plaats van de eerder geraamde 14 procent. KPN verwacht dat de totale omzet over het hele jaar 2 procent terugvalt.
KPN wil de personeelssterkte in Nederland verder verkleinen. Ging het concern in augustus nog uit van 22.000 medewerkers, inmiddels is dat aangescherpt tot minder dan 21.000. Volgens een woordvoerder vallen er geen extra gedwongen ontslagen boven de eerder aangekondigde 2800, maar moet een extra vertrekpremie het vrijwillig vertrek bevorderen. In totaal had KPN aan het eind van het derde kwartaal ruim 36.500 mensen in dienst.
Door het gestegen operationele resultaat, lagere investeringen en meer kostenbesparingen (minder personeel) komt veel geld vrij. Het concern wil daarmee versneld meer schulden reduceren. Zo maakte het vrijdag bekend obligaties vervroegd te willen inkopen.
KPN is al sinds een jaar bezig zijn schulden te verkleinen. In het derde kwartaal was de schuld met 1,1 miljard euro verminderd tot 13,9 miljard euro. Dat was de doelstelling voor het hele jaar. Aan het eind van dit jaar moet de schuld verder zijn verkleind tot 13 miljard euro. Door het opheffen van het bedrijfsonderdeel Vision Networks komt de nettoschuld in het vierde kwartaal al 632 miljoen euro lager uit. Begin 2001 ging KPN nog gebukt onder een schuld van 23,2 miljard euro.
KPN heeft donderdag bekendgemaakt de telefoongidsen te verkopen voor 500 miljoen euro. De kopers zijn het investeringsbedrijf 3i Group (Engeland) en Veronis Sulher Stevenson (VSS) uit de Verenigde Staten.
Bij de verkoop gaat om de dochter Telemedia. Het bedrijf geeft de telefoongidsen uit in vijftig verschillende regio’s. Het marktaandeel van de onderneming ligt op 41 procent. Grote concurrent zijn de Gele Gidsen.
KPN en de kopers hebben afspraken gemaakt die het voortbestaan van de universele telefoongids garanderen. KPN heeft in het verleden opgedragen gekregen voor een gids te zorgen. „De kopers moeten daar straks voor zorgen. Daarnaast moeten er wijzigingen worden doorgevoerd als er nieuwe gidsen uitkomen. Dat is ook geregeld.”
KPN denkt dat de gehele transactie begin 2003 is afgerond. De opbrengst wordt gebruikt om schulden mee af te lossen. Bovendien komt er nog een interim-dividend los van zo’n 70 miljoen euro. Volgens de KPN-woordvoerder gaat dat om winsten die in de onderneming zijn gestoken. „Die winsten staan al verwerkt in onze boeken. Het is dus niet zo dat we het geld van het interim-dividend zomaar kunnen gebruiken om schulden mee af te lossen.”
KPN spreekt over een topprijs. „Het is een heel mooie overeenkomst”, zegt de woordvoerder. „We hebben altijd gezegd dat we de gidsen alleen wilden verkopen tegen een topprijs, want anders zouden we er niet aan beginnen.” Volgens de woordvoerder waren er in eerst instantie ongeveer twintig belangstellenden.