Alpuro verwijt concurrentie gebruik groeihormonen
Wordt er in de kalvermesterij nog steeds met wettelijk verboden groeihormonen gewerkt of is die aantijging broodnijd van de concurrentie?
Het Veevoederbedrijf Alpuro uit Uddel beschuldigde in september zijn concurrenten Denkavit en Van Drie van het gebruik van het middel clenbuterol. Hiermee wil Alpuro de veel grotere winsten van deze bv’s ten opzichte van het eigen bedrijf verklaren bij haar kalvermesters.
De concurrenten maken zich kwaad over de aantijging, die de hele branche schade kan berokkenen, en vinden dan ook dat er een rectificatie moet komen, aldus raadsman mr. G. M. P. Roos donderdag in een kort geding in Zwolle, aangespannen door Denkavit en Van Drie.
De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) is mede-eiseres; als Alpuro gelijk heeft, en er nog steeds groeihormonen in de kalversector worden gebruikt, zou SKV als toezichthouder en belangenbehartiger van de betrokken ondernemingen in de branche medeschuldig zijn. Alpuro wijt het „disfunctioneren van SVK” aan de dominante positie van de grote concurrenten.
Alpuro -dat zelf in het verleden tot een boete van 6 miljoen gulden werd veroordeeld wegens gebruik van verboden middelen- uitte de beschuldigingen tijdens een besloten vergadering in september „in een zaaltje in het dorpshuis van Uddel” en op zijn intranetsite, die alleen toegankelijk is voor de bij de onderneming aangesloten kalvermesters. Alpuro had bedenkingen bij de bovenmatige prestaties van „een grote concurrent” en zei „redenen te hebben om aan te nemen dat de winsten een direct gevolg zijn van het stelselmatig toedienen van groeihormonen.”
Tijdens de rechtszaak donderdag noemde Alpuro man en paard. Denkavit en Van Drie zouden nog steeds clenbuterol aan het veevoer toevoegen, zodat zij 33 procent op de voederkosten besparen en de kalveren in dezelfde tijd even goed kunnen groeien. Het bewijs dat het bedrijf uit Uddel zegt te hebben is afkomstig van -mogelijk illegaal verkregen- haarmonsters van door de eisers gemeste kalveren uit de mkz-slachterijen.
De monsters werden in Frankrijk getest, met als uitkomst dat er clenbuterol aangetroffen is. Alpuro maakte bewust gebruik van haarmonsters, omdat het groeihormoon in de urinemonsters die in Nederland worden genomen al heel snel na gebruik niet meer te constateren is. Daar komt bij dat er de eerste zestien weken dat een kalf leeft, helemaal geen controle is. „Het is ook om redenen van volksgezondheid aan de kaak gesteld”, zei advocaat mr. Lucassen namens Alpuro.
Dit werd door Roos betwist. Hij zei dat Alpuro er kennelijk op uit is de concurrentie een hak te zetten. Er werd geen mogelijkheid tot contra-analyse geboden en de monsters werden in een onbekend laboratorium onderzocht.
Uitspraak op 28 november.